Hlavní obsah

Primátor Hřib a hejtmanka Pecková jsou proti omezení pohybu mezi Prahou a středním Čechami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v sobotu vyzvali vládu, aby nezaváděla omezení pohybu mezi metropolí a středními Čechami, neboť jde o jednu provázanou aglomeraci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dohromady totiž tvoříme jeden funkční celek, aglomeraci propojenou dopravně, sociálně i ekonomicky. Je zásadně nutné zachovat i propojení v  oblasti zdravotnictví,” uvedli na Twitteru.

O možném omezení pohybu mezi jednotlivými kraji by podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), mohla v pondělí jednat vláda.

Babiš v pátek řekl, že kabinet musí spíše lidi přesvědčit k dodržování nynějších protikoronavirových opatření. Jako motivaci je podle něj nutné připravit podmínky otevírání škol, obchodů či služeb. Nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, uvedl premiér.

Blatný hrozí omezením pohybu mezi kraji

Domácí

Blatný ve čtvrtek prohlásil, že opatření proti šíření covidu-19 přestala v Česku fungovat a jejich obcházení vede jen k jejich dalšímu prodlužování. Epidemická situace je podle něj špatná, v zemi se šíří agresivnější britská mutace viru.

Vláda přesvědčuje lidi, aby zůstali doma, Havlíček vyrazil lokálkou na výlet

Domácí

Apeloval na lidi, aby na minimum omezili cestování po zemi a setkávání s ostatními. Nevyloučil možnost, že ve hře je i omezení cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat. Vláda chce příští týden znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 14. února. Zatím ale nemá vyjednanou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám