Hlavní obsah

Přibylo nejméně nakažených za všední den od poloviny října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek přibylo v Česku 1561 potvrzených případů covidu-19, to je nové denní minimum v pracovní den od poloviny loňského října. Oproti minulému týdnu to znamená pokles o bezmála 600 nákaz.

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zhruba o třetinu v mezitýdenním srovnání na 305 se snížil také počet podezření na opakovanou nákazu. Méně se ale testovalo. Dál ubývá lidí s covidem v nemocnicích, kterých je nyní přes 800.

Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Snižuje se také incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá v uplynulých sedmi dnech 104 nakažených, minulý čtvrtek činila tato hodnota 123.

Laboratoře za uplynulý den provedly zhruba 14 000 testů. Před týdnem jich bylo o dva tisíce víc. Zájem o testování se snižuje dlouhodobě. U nejčastějších, preventivních testů se podíl pozitivních vzorků v posledních dnech pohybuje pod deseti procenty, stejně jako u lidí, kteří jdou na test kvůli kontaktu s nakaženým. U těch, kteří už vykazují příznaky nemoci, byla pozitivita ve čtvrtek přes 18 procent.

Pandemická pohotovost má skončit v úterý

Domácí

V nemocnicích je podle aktuálních údajů 809 pacientů s koronavirem, toho 33 ve vážném stavu. Méně hospitalizovaných bylo naposledy na konci října. Před týdnem se lékaři starali o víc než 1000 pacientů s covidem a intenzivní péči vyžadovalo 56 z nich.

Incidenční číslo se až na výjimky snižuje od 19. března, kdy mělo hodnotu 509, nyní je pětkrát nižší. Nejvyšší je nadále v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 176 nakažených. Naopak v Libereckém kraji má incidence hodnotu 65, nejméně v Česku.

Na operaci už bez testu na covid. Ale ne vždy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám