Hlavní obsah

Prezidentův postoj je nepatřičný

Novinky, Lubomír Zaorálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věci voleb a vedení volební kampaně se české politické strany dohodly na určitých pravidlech, která jsou stanovena zákonem o volbách. Zákon praví, že volební kampaň musí být vedena čestně a poctivě a o kandidátech nesmí být zveřejňovány nepravdivé údaje.

Foto: Květa Korbářová

Královské slavnosti na Svojanově jsou příslibem bohatého programu.

Článek

Nejvyšší správní soud rozhodl o neplatnosti listopadových voleb do Senátu konaných ve volebním obvodu 19. Učinil tak na základě zdůvodnění, v němž se mimo jiné říká, že existují tři základní předpoklady vyhovění volební stížnosti. Je to porušení zákona o volbách, vztah mezi tímto porušením zákona a zvolením kandidáta, jehož volba je napadena volební stížností, a za třetí - zásadní intenzita této protizákonnosti, která ve svých důsledcích musí výrazně zpochybňovat volbu dotyčného kandidáta.

V rozsáhlém zdůvodnění NSS dokladuje, že v tomto případě všechny tři zmíněné důvody platí, volební výsledek je zpochybněn a zákon byl porušen. Každý, kdo by chtěl zpochybnit toto rozhodnutí NSS, by se měl nejdříve seznámit se všemi detaily jeho odůvodnění a zároveň zvážit svou nestrannost.

V sobotu v kuloárech kongresu ODS komentoval rozhodnutí soudu prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus. Podle něj se jedná o riskantní precedens a zásah do politické svobody. Podle prezidenta by soud neměl zasahovat do politického sporu kandidátů, zvláště když si na sebe každý může nechat sepsat hanopis, a pak jej používat jako příklad napadání své osoby.

Prezidentův postoj je nepatřičný ze čtyř důvodů: Prezident zpochybnil jeden z pilířů právního státu. Politici, natožpak ústavní činitelé by se do polemik s nezávislým soudem, zejména pokud jde o volební stížnost, pouštět neměli.

Prezident zpochybnil rozsudek, aniž by znal jeho podrobné odůvodnění.

Prezident se mýlí, pokud pomlouvání a urážení kandidáta pokládá jen za politický spor, do nějž by se soudy plést neměly. Ve volební kampani by nemělo být povoleno naprosto cokoliv. Odtud také pramení kompetence Nejvyššího správního soudu.

Václav Klaus svým prohlášením v této věci zpochybnil svoji nadstranickost v úřadu prezidenta.

Útoky jednoho pilíře ústavní moci proti druhému nepatří k atributům demokratického státu. Nikoli verdikt Nejvyššího správního soudu, ale výrok prezidenta republiky by se mohl stát nebezpečným precedentem.

PRÁVO 7. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám