Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti odevzdali účetnictví, Fischer i s miliónovými dluhy

Novinky, ČTK, jov, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všech devět kandidátů, kteří se v letošním roce ucházeli o post prezidenta, odevzdalo Senátu své účetnictví ke kontrole, jak požaduje zákon. Jan Fischer odevzdal účetnictví i s miliónovými dluhy. Potřebné finanční prostředky má prý zajištěny. Příští týden podle něj proběhnou platby za tři milióny korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer sleduje ve svém volebním štábu výsledky prvního kola prezidentské volby.

Článek

„Účetnictví bylo odevzdáno uzavřené ke dni 28. března. Transparentní účet zůstává i nadále přístupný a otevřený, jeho prostřednictvím budou vyrovnány zbylé pohledávky. V příštím týdnu proběhnou platby za 3 milióny korun. S dodavateli jsem v kontaktu, postupujeme podle splátkových kalendářů a potřebné finanční prostředky mám zajištěny,“ uvedl Fischer v tiskovém prohlášení, které poskytl Novinkám.

Účetnictví za prezidentskou kampaň doplní do konce dubna formou dodatku. „Do konce měsíce dubna bude zbylá dokumentace předložena formou dodatku a v týdenním intervalu bude vydávána i tisková zpráva,“ doplnil Fischer, který se pochválil za splnění pravidla, že mj. nebude přijímat peníze od politických stran.

Neúspěšný prezidentský kandidát také vypočítal, že mu finanční prostředky darovalo 60 fyzických osob. Z toho 12 v rozmezí 50 až 1000 Kč, 36 v rozmezí 1000 až 50 000 Kč, pět v rozmezí 50 000 až 300 000 Kč, čtyři v rozmezí 300 000 až 1 000 000 Kč. Tři lidé poskytli dar vyšší než jeden milión korun, mezi nimi ocelářský magnát Tomáš Chrenek.

Fischer vyslovil i víru, že jeho účast v klání o Hrad nebyla zbytečná. „Pevně věřím, že má prezidentská kampaň nebyla zbytečná ani svým obsahem založeným na konkrétním programu změny české politiky, ani slušnou formou, jakou byla vedena,“ uzavřel.

Odevzdal i Franz

Podle ČTK už v pátek ráno předložil údaje o účetnictví také výtvarník a skladatel Vladimír Franz. Česká televize po 14. hodině informovala, že příslušná data odevzdal i Miloš Zeman. Senát tak má k dispozici účetnictví všech prezidentských kandidátů.

Nejnákladnější kampaň měl podle dosavadních informací Zeman. Jeho kancléř Vratislav Mynář v České televizi uvedl, že náklady představovaly zhruba 37,2 miliónu korun a že všechny budou uhrazeny. "My budeme v černých číslech," uvedl Mynář. Všechny závazky budou podle něho ve velmi krátké lhůtě uhrazeny. "Řádově zbývá zaplatit kolem tří milionů korun," uvedl kancléř. Na Zemanově účtu byl v pátek uveden zůstatek 785 653 Kč.

Už v první polovině týdne předložili své účetnictví Přemysl Sobotka (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zatímco první z nich utratil za kampaň zhruba 15 miliónů, Schwarzenbergova kampaň byla zřejmě nejdražší, vyšla na 36 miliónů korun.

Mnohem méně zaplatila Jana Bobošíková, která své účetnictví zveřejnila ve středu. Zaplatila 150 tisíc korun. Náklady na kampaň Jiřího Dienstbiera činily necelých 17 miliónů. Náklady zbylých kandidátů nepřevýšily milión korun.

Zákon stanoví kandidátům předat jejich účetnictví mandátovému a imunitnímu výboru Senátu do konce března. Předseda výboru Jiří Oberfalzer (ODS) už se nechal slyšet, že svěří kontrolu auditorské firmě, která vzejde z výběrového řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám