Hlavní obsah

Prezident žádným recidivistům milost neuděloval, hájí Klause tajemník Jakl

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezidentská amnestie se nevztahuje na pachatele závažných trestných činů a z vězení tedy nejsou propouštěni žádní recidivisté. V televizi Prima Family to v neděli prohlásil tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

Článek

„Amnestie se nevtahuje na vážné kriminální tresty. Byli propuštěni lidé s tresty do jednoho roku. To nejsou recidivisté. A pokud soudce udělil nízký čin za deliktní činnost, může za to on. Sazby do jednoho roku jsou za věci, za něž se běžně v Evropě do vězení nechodí,“ hájil Klausovu milost Jakl.

Prezidentův tajemník upozornil, že lidi s trestní sazbou dva roky zcela očištěni nebyli. „Tam nikdo není propuštěn bezpodmínečně, ale ty tresty jsou změněny na podmínku,“ řekl.

Jakl uvedl, že poškození o možnost odškodnění „v žádném případě nepřijdou“. Prezidentovo rozhodnutí hodnotil jako projev milosrdenství, jehož už bylo po 15 letech třeba. Vyzdvihl také, že Klaus vyhlásil amnestii bez toho, že by ji avizoval. „Nikdo s ní nemohl kalkulovat,“ poznamenal.

Podle Jakla není pravda, že jsou omilostňováni korupčníci. „Za závažnou korupční činnost je u nás sazba 12 let, takže tam žádní korupčníci nejsou,“ řekl a dodal, že o žádných velkých hospodářských případech ještě soud nerozhodl. Soud už ovšem zastavil stíhání v kauze Union banky. [celá zpráva]

Prezident Klaus amnestií rozhodl o zmírnění trestů a také o zastavení trestních stíhání, jež trvají déle než osm let a kde trestní sazba je do 10 let.

Zaorálek: Prezident zešílel a odpovědnost má vláda

Na Jakla reagoval ostře místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Je to bezostyšná drzost, co předvedl pan Jakl. To je nepředstavitelná věc, tady si někdo pohrává s touto zemí,“ prohlásil. Prezidentův tajemník podle něj lže, když dopad amnestie bagatelizuje. Uvedl také, že jsou podezřelé vazby některých osob, na něž se amnestie vztahuje, s prezidentským úřadem.

Prezident Klaus se podle Zaorálka zbláznil, ale odpovědnost nese vláda premiéra Petra Nečase (ODS), který amnestii s vědomím ministra spravedlnosti podepsal.

„Když prezident zešílí, tak je tady vláda. Vy jste selhali,“ osočil Zaorálek další účastnici debaty, vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM). „Podle ústavy je vláda odpovědná za to, co se stalo. Proč neřešíte, co se stalo?“ uvedl Zaorálek a jedním dechem vyzval Peake k demisi.

Karolína Peake řekla, že záležitost se bude probírat na zasedání vlády. Upozornila, že o chystané amnestii kromě premiéra a ministra spravedlnosti neměl žádný z ministrů tušení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám