Hlavní obsah

Prezident žádá po ministru Svobodovi vysvětlení

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus zaslal dnes ministru zahraničních věcí Cyrilu Svobodovi dopis, ve kterém ho pozval na Hrad, aby mu zde ministr vysvětlil své urážlivé výroky v médiích na adresu hlavy státu.

Foto: Petr Skála

Eduard Krützner se v březnu 2011 podíval do dějiště MS v ragby na Nový Zéland. Do začátku světového šampionátu tehdy zbývalo šest měsíců

Článek

Prezident Klaus považuje Svobodovy výroky o svých názorech na příští podobu Evropské unie za neopodstatněné, nekorektní a zavádějící.

Václavu Klausovi prý záleží na tom, aby česká politická rerezentace věcně diskutovala o kladech i záporech českého vystupu do EU, a proto bude v nejbližsích dnech iniciovat diskusi nejvyšších ústavních činitelů o těchto otázkách a sladění jejich postupu.

Svoboda: Klaus unii vůbec nerozumí

Osoba Václava Klause, zejména jeho nečekaný přílet do Atén, patřila k nejčastěji probíraným tématům již při návratu politiků z Řecka. Premiér Vladimír Špidla spolu s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou nijak nezastíral, že je rozhodnutí prezidenta Klause odletět na poslední chvíli do Athén zaskočilo.

Klaus přiletěl na summit na otočku, za krátkou dobu ale stačil všechny kolem svými "zasvěcenými" komentáři schůzek, kterých se neúčastnil, naštvat. "Pan prezident se v posledních pěti letech o Unii vůbec nezajímal a jeho výroky o tom svědčí. Nezná současné problémy, jež se nyní v Bruselu řeší, ani nechápe vnitřní rozrůzněnost instituce," zhodnotil první velké vystoupení Klause na mezinárodní scéně Svoboda s tím, že jeho pozici v zahraničí nepřeceňuje, neboť za reprezentaci republiky navenek je podle Ústavy ČR zodpovědná vláda.

"Případné rozpory v prohlášeních pana Klause s jednotnou vládní politikou pouze jeho osobním stanoviskem," vymezil jednoznačně pozici nového prezidenta ve světě ministr. [celá zpráva]

Suverenitu neztratíme, uklidňuje Svoboda

Václav Klaus vyvíjí podle Svobody své mezinárodní aktivity z důvodů vnitropolitických, aby si vytvářel vlastní obraz. "Některé výroky, které řekl (pozn.v Aténách), svědčí o tom, že není příliš obeznámen s celkovou situací. Například argument, že ztratíme část suverenity. To, kdyby řekl student právnické fakulty, neudělá zkoušku," prohlásil Svoboda při návratu z Atén.

"Je to nesmysl. Jsme suverénní stát, kde vykonáváme svou suverénní pravomoc nad naším územím, obyvatelstvem a tím, že se staneme součástí jakékoli mezinárodní organizace pouze spolu vykonáváme část suverenity spolu s ostatními," dodal ministr zahraničí.

"Klaus nemá z hlediska mezinárodní politiky žádné pravomoci. To vše v Unii vědí. Řeknu vám příklad. Byl jsem včera (pozn.ve středu) na večeři s Jackem Strawem a dalšími ministry zahraničí. Seděli jsme u jednoho stolu a přišel k nám bývalý maďarský premiér Viktor Orbán, jenž je také znám svými mimořádně silnými postoji. Chtěl si povídat. Nikdo ho ale neoslovil. Prošel potom kolem stolu a pokračoval dál. U stolu se o něm následně řeklo jediné - poněkud pohubnul. Nikoli, že má svěží myšlenky, jež obohacují EU," pokračoval Svoboda na Klausovu adresu.

Ohradil se také proti Klausovým výhradám k českým vyjednavačům. "Jednali jsme řadu let, známe v přístupové smlouvě každé písmenko, každou čárku. Nejsou větší znalci než zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí. Klausův argument, že nevíme, co ve smlouvě je, je šílený," uzavřel ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám