Hlavní obsah

Špidla s Teličkou přiletěli z Atén rovnou do Ostravy

Novinky, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Podepsání Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii přiletěli včera do Ostravy oznámit rovnou z Atén premiér Vladimír Špidla a velvyslanec při EU Pavel Telička.

Foto: Ilustrační foto HZS
Článek

"Jsem přesvědčen, že Česká republika není jen Praha. Není nutné vše sdělovat jen v hlavním městě. Ostrava je velmi důležitá a má své specifické problémy. Navíc je zde i letiště, kterého jsme při cestě z Atén využili," řekl hned v úvodu své návštěvy Ostravy Špidla. Podpis smlouvy považuje za mimořádně velký krok pro republiku, která se tím "stala součástí západního světa".

"Naše riziko je malé, čeká nás prosperita. Skutečně ale riskují ti, co nás přijímají," konstatoval Špidla s tím, že členské země se ze svých jistých a stabilizovaných poměrů pouštějí do nového projektu.

Po vstup do EU porostou hlavně ceny potravin

Případný vstup republiky do Unie premiér vnímá jako pozitivní. V prvních letech očekává stagnaci životní úrovně, která by však za dva roky měla začít růst. "Pokles v žádné z členských zemích nebyl zaznamenán," sdělil Špidla, který však zároveň upozornil na růst cen především u potravin.

"Podle vypracované studie se ceny sice posunou, ale ne o více než cca 4 % ročně. Očekáváme, že ceny tímto tempem porostou tři až čtyři roky, celkem tedy asi o 16 %," konstatoval Vladimír Špidla a upozornil, že jde o průměrnou cenu. Největší podíl na nárůstu přitom budou podle Špidly mít produkty zemědělské výroby, jejichž cena poroste přibližně o 7 % ročně, celkově pak až o 40 %. Zároveň by však měly v tomto období stoupat také mzdy.

Telička zůstává optimistou

Velvyslanec při EU Pavel Telička ale upozornil, že premiérem uvedená data považuje za pesimističtější verzi reálného scénáře. Telička je naopak přesvědčen o poklesu některých cen, například cen služeb. Pokles předpoká v souvislosti s nástupem tvrdé konkurence.

Ostravské tiskové konference se účastnil také vedoucí delegace EU Ramiro Cibrian, který pomyslně blahopřál politické reprezentaci k podpisu smlouvy. "Je to velký úspěch pro všechny v České republice, v Evropské unii i pro celý svět. Jsem přesvědčen, že budoucnost ČR a EU přinese spoustu dobrého, a že ČR bude působit velmi konstruktivně v národním konsensu," dodal Cibrian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám