Hlavní obsah

Prezident podepsal odklad nájmů i vyšší schodek rozpočtu

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal další sérií zákonů, jimiž chce vláda bojovat proti ochabnutí ekonomiky v souvislosti s koronavirem. Zeman podpisem souhlasil se zvýšením schodku rozpočtu na tento rok na 300 miliard korun a také s opatřením, které nájemce chrání před výpovědí v případě, že nebude několik měsíců platit nájem.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloš Zeman v České televizi

Článek

Nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud do konce července nebudou moci platit nájemné kvůli tomu, že jsou v důsledku opatření proti epidemii koronaviru bez příjmů. Dlužné nájemné ale mají zaplatit do konce letošního roku.

Žádná pomoc státu. Odložené nájemné budou muset lidé i podnikatelé zaplatit do konce roku

Domácí

Taktéž firmy v pronajatých prostorách, které kvůli vládním opatřením proti epidemii koronaviru musely zavřít své provozy, mohou nájem za období od 12. března do 30. června splatit až do konce letošního roku

Prezident podepsal i zákon, kterým se zvyšuje letošní schodek státního rozpočtu na 300 miliard korun. Sněmovna loni v prosinci původně schválila rozpočet se schodkem 40 miliard korun, který ale nedávno ve zrychleném režimu zvýšila na 200 miliard. Nyní se zvýšil o dalších 100 miliard korun.

Prezident podepsal i zákon, který pro příští rok zvyšuje takzvaný strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Podle vlády je tato změna potřebná pro sestavení státního rozpočtu na příští rok. Odpůrci z řad sněmovní opozice ji naopak pokládají za zbytečnou, stejně se vyjádřila i předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Ministerstvo financí bude moci v důsledku změny zákona zvýšit výdajové limity v sektoru veřejných institucí. Do roku 2027 se mají schodky zase postupně snižovat. Senát zákon zamítl, Sněmovna ho poté přehlasovala nejnižší možnou většinou 101 hlasů.

Poslanci schválili navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám