Hlavní obsah

Prezident Klaus kondoloval příbuzným upáleného mladíka

ČTK, Kamil Houska
PRAHA

Sebevražedný čin mladého muže politiky šokoval. Většina soudí, že v dnešní době není nutné, aby člověk upozorňoval na svůj nesouhlas s poměry tím, že se zabije. Někteří ale připouští, že se mohou zvláště mladí lidé cítit zahnáni do kouta. Prezident Klaus vyjádřil nejbližším mladého sebevraha upřímnou soustrast.

Foto: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

Výstava Proměny nábřeží plzeňských řek bude slavnostně zahájena vernisáží v pondělí 28. března v 17 hodin.

Článek

Novinářům jeho prohlášení přečetl mluvčí Tomáš Klvaňa. Klaus míní, že svět není a nebude dokonalý, "chce-li však člověk něco změnit, musí zůstat naživu".

"Jako otec a dědeček vnímám hodnotu každého života, mladého zvlášť," citoval Klvaňa Klausovo prohlášení. Prezident uvedl, že jej tragický čin osobně zasáhl. Zdůraznil, že ať už chtěl mladík svým činem vyřešit "osobní situaci, nebo bolesti světa, krizové situace nelze v žádném případě řešit podobným způsobem".

S pohnutím přijala zprávu o dalším politickém upálení senátorka Jaroslava Moserová, která na klinice popálenin v Legerově ulici ošetřovala Jana Palacha před jeho smrtí. "Situace v zemi srovnatelná není, dovedu si ale představit, že vzbuzuje veliký pocit marnosti u mladých lidí," řekla ČTK Moserová.

Mareš kritizoval antiglobalisty

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) Právu řekl, že každého mladého života je škoda. Podle něj měl mladík například svůj nesouhlas s hrozící válkou proti Iráku hájit jinak. Na druhou stranu Filip ale upozornil, že vláda moc nedá na názory občanů. To, jak dodal, může některé lidi trápit.

"Jsem z toho smutný, byl to teprve devatenáctiletý kluk," reagoval na dotaz Práva vicepremiér pro lidské zdroje Petr Mareš. Podle svých slov měl už dříve strach, že se něco podobného stane. Kritizoval přitom některé radikální odpůrce globalizace a jejich způsoby argumentace.

"Když dostanu do ruky některé tiskoviny některých radikálních kritiků globalismu nebo když je občas slyším, tak z toho na mě padá trochu hrůza," uvedl Mareš. "Všichni, kteří se občas pokoušejí na těchto myšlenkových proudech a hnutích přiživit, by si měli uvědomit, jaký to může mít občas důsledek," dodal.

"Je to v první řadě tragédie. Každý zmařený lidský život je tragédie. O to větší, že se to stalo právě dnes," sdělil Právu předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. "Mám pocit, že se nám nedaří vysvětlovat podstatu demokracie, protože dneska by měl každý mít možnost právě tyto své názory hlásat. Je špatné, když si mladí lidé myslí, že toto je jediná cesta," doplnil Talíř.

Sdružení Děkujeme, odejděte čin spojuje s Klausem

Nikdo z politiků bez ohledu na stranickou příslušnost nespojuje dnešní tragédii s páteční inaugurací nového prezidenta Václava Klause (ODS). Předseda Sdružení Děkujeme, odejděte Josef Brož ovšem míní, že čin středoškoláka z Humpolce je stejně zoufalou reakcí na poměry v zemi, jako bylo upálení Jana Palacha před 34 lety. "Cynismus Václava Klause stojí symbolicky za touto smrtí," řekl Brož ČTK. "To vyjádření je natolik lidsky hnusné, že bych těžko hledal adekvátní slova," reagoval tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám