Hlavní obsah

Premiér zrušil plánované koaliční jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross zrušil čtvrteční jednání koaličních lídrů. "Po návratu ze státní návštěvy Francie si pozve jednotlivě k jednání předsedy koaličních stran," řekla mluvčí sociální demokracie Lucie Orgoníková.

Foto: Petra Kulhánková

Vítězové turnaje mixů na II. RGP ve Žďáře

Článek

Gross se z Francie vrátí ve středu večer, pak ho čeká zasedání vlády. Koaliční konzultace podle Orgoníkové začnou ve čtvrtek.

Gross tak reagoval na kroky, které podnikají lidovci k "navrácení důvěryhodnosti politické reprezentace". Jejich předseda Miroslav Kalousek chce podle podle zatím nepotvrzených informací ve čtvrtek vyzvat Grosse k rezignaci z premiérského křesla. Tuto informaci Práva z Kalouskova okolí lidovci zatím tají. V úterý zatím oficiálně vyzvali k čtvrtečnímu jednání šéfy vládních stran a posléze chtějí k diskusi přizvat i ODS. Setkání podle posledních informací ale Gross absolvovat nehodlá.

Lidovci předpokládají, že se vymění pouze premiér a že prezident Václav Klaus jmenuje nového podle návrhu soc. dem. Všichni ministři by podle tohoto plánu pokračovali ve funkcích na základě nového jmenování.

Vláda by musela požádat o důvěru Sněmovnu, a tu by pak mohla dostat. Tento postup byl údajně s Klausem již neformálně konzultován. Kalouskův scénář ale může narazit, neboť Gross nehodlá ustoupit nátlaku lidovců, kteří chtějí z celé situace podle něj vytlouci jen politický kapitál.

Premiér odstoupit nehodlá

Včerejší prohlášení předsednictva KDU-ČSL, které pověřilo Kalouska k rozhovorům s předsedy soc. dem., ODS a US-DEU "o aktivních krocích, které ochrání věrohodnost a dobré jméno České republiky", přišlo v době, kdy byl Gross na návštěvě Francie.

Premiér krok lidovců nepřímo přirovnal k podrazu někdejšímu "sarajevskému" atentátu na Václava Klause. Na otázku novinářů, zda hodlá odstoupit, Gross naznačil, že nikoliv: "Já si myslím, že na to už jsem odpověděl hodněkrát."

Kalousek včera Právu řekl, že lidovci nechtějí zůstat v pozici, že tady žádný problém vlastně neexistuje, že si ho vymysleli novináři. "Ten problém tady existuje a my se domníváme, že ho je třeba ukončit nějakými aktivními kroky," dodal.

Kalouskův postup Gross přirovnal k Sarajevu

Podle Kalouskova prvního zástupce v KDU-ČSL Jana Kasala existuje řešení, se kterým by Gross měl přijít sám. "Pokud se toho dočkáme, budou naše aktivity pokračovat ve volnějším tempu. Pokud Stanislav Gross s vlastním řešením nepřijde, tak to budeme my, kteří to řešení položí na stůl," řekl novinářům.

Gross novinářům v Paříži řekl, že lidovecký postup "není nic originálního, protože jsme podobnou situaci zažili v roce 1997. Akorát to možná symbolicky tentokrát není Balkán, ale něco, kam jsme se posunuli za těch sedm let, to je západní Evropa, v tomto případě Paříž. Já si myslím, že pokud někdo nechce být ve vládě, není zapotřebí nikoho k tomu nutit. Je to v tuto chvíli svobodná vůle každého." [celá zpráva]

Na otázku, zda kroky KDU-ČSL považuje za podraz, odpověděl: "Byl jsem včera celý den v Praze, nepochybně pokud by chtěl říci některé věci (Kalousek), tak mi to říci mohl, nevím, proč to musí činit v okamžiku, kdy je dlouhodobě plánovaná dvoudenní návštěva ve Francii. Já kvůli domácím politickým hádkám rozhodně nebudu ohrožovat pověst České republiky tím, že budu rušit své setkání s francouzským prezidentem a francouzským premiérem. Ta situace bude muset chviličku počkat."

Kalousek slova o "Sarajevu" odmítl s tím, že s Grossem ještě před tím mluvil, takže se nic neděje za premiérovými zády. Gross Kalouskův ranní telefonát potvrdil.

Reklama

Související články

Kalousek: Grossova kauza je problém nás všech

Nejenže předsedu vlády Stanislava Grosse kvůli skandálu s financováním jeho pražského bytu vyzývá k rezignaci kde kdo, ale pod jeho tíhou se začíná otřásat...

Gross lidovcům: obejdeme se i bez vás

Občanští demokraté se poprvé vyslovili v souvislosti s nynější aférou kolem majetkových problémů premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) pro vypsání předčasných...

Výběr článků

Načítám