Hlavní obsah

Gross lidovcům: obejdeme se i bez vás

PRAHA

Občanští demokraté se poprvé vyslovili v souvislosti s nynější aférou kolem majetkových problémů premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) pro vypsání předčasných voleb do Sněmovny. Lidovci naopak vyrukovali s požadavkem na jednání koaličních stran. Gross jim ale z Paříže vzkázal: ČSSD se bez vás obejde.

Foto: Mgr. Markéta Stržínková

Nové přepravní vozidlo kromě nejmodernější transportní techniky nabízí i praktičtější využití prostoru.

Článek

Podle předsedy lidovců Miroslava Kalouska by se koaliční schůzka mohla uskutečnit ještě tento týden. Poté Kalousek chce, aby se sešli lídři všech parlamentních stran kromě KSČM.

 Kalousek od pondělí tvrdí, že problémy premiéra Stanislava Grosse s financováním jeho bytu a podnikání jeho manželky už ohrožují akceschopnost vlády a je třeba něco podniknout. [celá zpráva]

Stanislav Gross přitom není v republice - od úterý je na dvoudenní oficiální návštěvě Francie. Hlavními body jeho úterního programu jsou jednání s premiérem Jeanem-Pierrem Raffarinem a přijetí u prezidenta Jacquesa Chiraka.

Na otázku, zda je to ze strany KDU-ČSL podraz Gross odpověděl: "Byl jsem včera celý den v Praze, nepochybně pokud by chtěl říci některé věci (Kalousek), tak mi to říci mohl. Nevím, proč to musí činit v okamžiku, kdy je dlouhodobě plánovaná dvoudenní návštěva ve Francii. Já kvůli domácím politickým hádkám rozhodně nebudu ohrožovat pověst České republiky tím, že budu rušit své setkání s francouzským prezidentem a francouzským premiérem. Ta situace bude muset chviličku počkat."

ODS volá po volbách

"Jednání se určitě zúčastníme. Vstupujeme do něj s tím, že pokud povede ke zkrácení funkčního obdobní Sněmovny a ukončení toho trápení, tak my samozřejmě budeme velmi aktivní," řekl k případné schůzce s představiteli koalice v úterý Topolánek. Za cíl jednání považuje dohodu rozhodujících politických sil o předčasných volbách.

"Ta situace není jiným způsobem řešitelná. Ukazuje se, že koalice není schopna vládnout a problémy Stanislava Grosse jsou jen vrchol ledovce," míní Topolánek.

"ODS dlouhodobě neprahne po ničem jiném, nežli co nejrychleji být v ministerských funkcích. Ale o tom budou muset rozhodnout teprve voliči a já věřím, že budou mít rozum," reagoval z Paříže Gross.

Gross rezignovat nehodlá

Na otázku, zda nehodlá odstoupit, Gross v Paříži poznamenal: "Já si myslím, že na to už jsem odpověděl hodněkrát."

K výrokům Kalouska premér uvedl: "Není to zase až tak nic originálního, protože jsme podobnou situaci zažili v roce 1997. Akorát to možná symbolicky tentokrát není Balkán, ale něco, kam jsme se posunuli za těch sedm let, to je západní Evropa, v tomto případě Paříž. Já si myslím, že pokud někdo nechce být ve vládě, není zapotřebí nikoho k tomu nutit. Je to v tuto chvíli svobodná vůle každého."

"Já nevidím v tuto chvíli důvod, proč žádat o důvěru ve Sněmovně. Pokud někdo chce požádat o vyslovení nedůvěry, má k tomu samozřejmě ústavní právo. Pokud se někomu nechce být ve vládě, tak já tam nikoho nutit nebudu. Já si myslím, že si určitě poradíme i bez KDU-ČSL. Pokud si někdo myslí, že jsme na nich závislí, pak to prostě pravda není," dodal Gross.

Premiéra na cestě doprovází ministr obchodu a obchodu Milan Urban, který k prohlášení předsedy ODS Právu řekl: "Pan Topolánek je představitel opoziční strany. Nechť říká své názory, nicméně destabilizovat v tuto chvíli tuto koalici znamená ohrozit hospodářský růst, ohrozit životní úroveň v České republice."

ODS favoritem voleb

Topolánek uvedl, že jednat se mělo už dříve než až nyní, kdy aféra ohrožuje důvěryhodnost republiky. "Pokud společnost a politická strana nemá samočisticí mechanismy, tak musí dojít k nějakému nestandardnímu kroku," řekl.

Místopředseda ODS Petr Nečas uvedl, že odpovědnost za současnou situaci nese celá vládní koalice včetně KDU-ČSL, která se ozvala až nyní. "My se jednáním o řešení stávající situace nebráníme, na druhou stranu si klademe otázku, proč toto přichází až teď. Je to trošku pozdní probuzení, ale zaplaťpánbůh za to," prohlásil Nečas.

Úvahy o dohodě politických stran o předčasných volbách zatím nechtěl komentovat. "Uvidíme, s čím přijdou ostatní politické strany na jednání. My ale dlouhodobě říkáme, že je to jediné rozumné řešení. Říkáme to už od loňského jara," dodal.

Trestních oznámení na Grosse přibývá

První podnět k prověření nejasností kolem koupě Grossova bytu dostalo pražské městské státní zastupitelství již minulý týden. Oznamovatel z Teplic podezírá premiéra, jeho manželku Šárku Grossovou a strýce Františka Vika z přijímání úplatku, krácení daní a nadržování.

Jiné trestní oznámení podal na Grosse a Vika občan z Prahy. Jde v něm o podezření z krácení daní, že nebyla zaplacena darovací daň.

Další trestní oznámení na předsedu vlády podal k berounskému státnímu zastupitelství Jan Šinágl. "Pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ohrožování dobrých mravů a ohrožování dobré pověsti ČR ve světě," stojí v oznámení.

Oznámení pro podezření z krácení daní a podvodu připravuje i předseda spolku Šalamoun John Bok. "Podám i podnět na finanční úřady, aby prověřily daňová přiznání Grosse, strýčka a bývalého novináře (Rostislava Roda)," řekl.

(ČTK)

Řádný mandát současné vlády, založené na křehké většině ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, vyprší v polovině příštího roku. ODS v současné době jasně vévodí žebříčkům volebních preferencí a je považována za jasného favorita voleb.

Reklama

Související články

Ohlášený prodej Rodovy směnky je vtip

Zatímco ve Sněmovně se na premiéra Grosse kvůli půjčce na byt chystají v rámci čtvrtečních interpelací poslanci opoziční ODS, v kauze kolem údajné směnky...

Poslanci ODS interpelovali Grosse kvůli bytu

Poslanci opoziční ODS se při čtvrtečním zasedání Sněmovny dotazovali premiéra Stanislava Grosse na okolnosti nákupu jeho bytu na pražském Barrandově. Jako...

Výběr článků

Načítám