Hlavní obsah

Premiér Babiš: Jsem jen zprostředkovatel

Právo, kab
Praha

Schůzka mezi prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem by měla proběhnout příští týden, řekl novinářům Babiš. Zdůraznil, že v otázce sporu o výměnu ministra kultury Antonína Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu se staví do role zprostředkovatele. Není však prý pravda, že by u Zemana minulý týden nic nevyjednal. Údajně i jemu hlava státu slíbila, že Staňka odvolá.

Foto: Petr Horník, Právo

Podpis koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD. Archivní foto.

Článek

Podle Babiše vláda není v krizi. „My tady máme nominaci na ministra kultury a dneska se dějí důležitější věci než nějaký ministr kultury,“ poznamenal s tím, že na vládní krizi by byl nejhorší čas, protože by to mohlo mít negativní dopad na vyjednávání v rámci Evropské komise, která právě volí svou předsedkyni.

„Já to hodnotím tak, že je tu nějaký názorový střet mezi bývalým předsedou ČSSD panem prezidentem Milošem Zemanem a ČSSD. A já jsem jenom zprostředkovatel koaliční smlouvy, kterou respektuji, na rozdíl od pana premiéra Sobotky. Chovám se velice korektně. I to, že jsem šel na předsednictvo ČSSD na požádání pana předsedy Hamáčka, bylo velice nestandardní,“ dodal.

Zeman prý slíbil odvolání Staňka i Babišovi

Uvedl zároveň, že už minulý týden ve čtvrtek mu Zeman slíbil Staňka odvolat. Novinářům to prý nesděloval, aby neohrozil páteční jednání mezi Hamáčkem, Staňkem a Zemanem, které následovalo.

Hamáček v úterý informoval Babiše o výsledcích pondělního předsednictva ČSSD. To trvá na nominaci Šmardy na post ministra kultury a vyzývá Babiše, aby zajistil respektování Ústavy a koaliční smlouvy. Hrozí zároveň demisí ministrů ČSSD, pokud bude mít Hamáček pocit, že jednání selhala.

„Jednání nebylo dlouhé. My jsme se spojili s panem kancléřem Mynářem a požádali jsme o schůzku na příští týden. Pan prezident má dovolenou, ale doufám, že ten termín dostaneme,“ komentoval výsledek jednání s Hamáčkem Babiš.

Ten prý respektuje návrh předsednictva ČSSD nominovat na ministra kultury místopředsedu strany Michala Šmardu. „Soc. dem. má pocit po tom včerejším předsednictvu, že by mohl pan prezident s tou nominací souhlasit,“ řekl Babiš.

Babiš: Chovám se vstřícně

„Já postupuji podle koaliční smlouvy. Myslím, že se chovám velice vstřícně. Měli bychom si vzpomenout, jak se choval pan premiér Sobotka, když mě vyhodil z vlády, nerespektoval koaliční smlouvu a také u prezidenta nic neprosadil. Já jsem odešel,“ dodal. Zeman přitom Babiše odvolal na návrh Sobotky 24. května 2017.

Usnesení soc. dem. předsednictva, že na požádání ministři ČSSD dají do rukou Hamáčka své demise, nechtěl premiér komentovat. „Jako hnutí ANO máme jiná kritéria na nominaci do vlády. ČSSD má kritérium, že většinou ten, kdo je v grémiu, by měl být ministr. Já to respektuju, je to jejich tradice. Já na to nemám co říct,“ uvedl Babiš.

Na otázku, zda Zemanovi Babiš řekne, že nemá problém s tím, aby byl Šmarda v jeho týmu, uvedl: „Já to nechci komentovat. Je to nominace ČSSD. Já jsem mu to napsal, já to nemusím opakovat. Já to napsal 31. května, takže to má na papíře.“

Dříve ale Babiš řekl, že souhlasí se Zemanem v tom, že Šmarda není ideálním kandidátem na ministra kultury.

Výměna resortů nic neřeší

Babiš zároveň odmítl, že by situaci nakonec vyřešila výměna resortů ve vládě. „Máme jasné usnesení předsednictva ČSSD, půjdeme s tím za panem prezidentem a uvidíme, jak to dopadne,“ dodal Babiš.

Večer čeká Babiše jednání s komunisty, kteří vládu ANO a ČSSD tolerují. KSČM vadí, že vláda nekývla na jejich návrh zákona, který by chránil nerostné bohatství. Babiš však kritiku odmítá a tvrdí, že vláda nyní bojuje za ochranu vody a proti kůrovci.

Výběr článků

Načítám