Hlavní obsah

Premiér a prezident budou v zahraniční politice jednotní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek po úterní schůzce s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě prohlásil, že spor o zahraniční politice České republiky je ukončen. Oba představitelé státu se dohodli na jednotné interpretaci. Uvedl Paroubek.

Článek

 Schůzka se konala kvůli sporům v kompetenci vlády a prezidenta v otázkách zahraniční politiky. Ty rozpoutaly především Klausovy výroky na adresu Evropské unie a Evropské ústavní smlouvy.

"Domluvili jsme se na tom, že základní otázky zahraniční politiky budeme na státních návštěvách interpretovat shodně, respektive budeme se snažit, aby tato interpretace mohla být shodná," řekl ČTK po hodinové schůzce premiér.

Ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek informoval, že rozhovor obou představitelů byl veden v konstruktivním duchu. "Shodli se na tom, že v oblasti zahraniční politiky jsou důležité pravidelné konzultace," uvedl Hájek s tím, že rovněž důležité je vzájemné posuzování stanovisek v jejich skutečné podobě a ne výlučně podle jejich mediálních - "často z kontextu vytržených a významem posunutých - interpretací."

Reklama

Výběr článků

Načítám