Hlavní obsah

Vystrčil: Na Tchaj-wan nejedu. Zemanovi bych cestu do Číny zakázal

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na Tchaj-wan zatím nepojede a osobně by zakázal cestu i Miloši Zemanovi do Číny, ale to nemůže. Informoval o tom na čtvrteční tiskové konferenci v Senátu. Od cesty ho kvůli narušení diplomatických vztahů právě s Čínou odrazoval jak prezident Miloš Zeman, tak i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Výhružným dopisem se připojila i čínská ambasáda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Cestu na Tchaj-wan plánoval předchozí šéf senátu Jaroslav Kubera z ODS. Vystrčil po svém zvolení do čela horní komory avizoval, že se o ní poradí.

„Shodli jsme se, že je potřeba zrušit všechny zahraniční cesty, včetně cesty na Tchaj-wan. Zároveň jsme dávali velmi důrazná doporučení i panu prezidentovi ohledně cesty do Číny,” uvedl ve čtvrtek Vystrčil s odkazem na středeční schůzku nejvyšších ústavních činitelů.

Opatření kvůli koronaviru se ještě zpřísní, avizoval šéf Senátu po schůzce na Hradě

Koronavirus

Zeman se v dubnu chystá do Pekingu na summit 17+1 zemí střední a východní Evropy s Čínou.

„Pokud by to bylo v mé moci, tak bych zakázal prezidentovi cestu do Číny. Bohužel to není možné,” řekl Vystrčil.

Záznam: Briefing po schůzce nejvyšších ústavních činitelů ke koordinaci zahraniční politikyVideo: ČTK

Svou případnou cestu na Tchaj-wan Vystrčil podle svých slov zatím neruší definitivně. Absolvovat ji ale nebude především v souvislosti s hrozbou a doporučeními kolem koronaviru.

„Cesta je odložená a až přijde čas, tak předpokládám, že se k tématu vrátíme, ale v tuto chvíli se přiznám, že se cestou nezabývám a máme spoustu jiných starostí,” prohlásil Vystrčil.

Šéf Senátu: Prohrál jsem 3:1

Předseda Senátu se ve čtvrtek vrátil i k dalším tématům středeční schůzky.

„Mohl bych být velmi spokojen. Tak vyvážené prohlášení, jaké bylo včera přijato, ještě nikdy přijato nebylo. Já i přesto úplně spokojen nejsem. Při tom jednání jsme se zdaleka ne na všem shodli,“ prohlásil Vystrčil. Neshodli se podle něj na výměně čínského velvyslance, ani na tom, že by se mělo velvyslanectví omluvit za výhružný dopis.

„Prohrál jsem 3:1. Stalo se,” řekl. To znamená, že proti odvolání byl jak prezident, tak šéf Sněmovny Radek Vondráček i premiér Babiš, který ale před schůzkou řekl, že by výměnu podpořil.

Cestu na Tchaj-wan měl původně absolvovat Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera už koncem února. Jak prezident Miloš Zeman, tak i ministr zahraničí Tomáš Petříček mu ale cestu nedoporučovali a stejně to řekli i Vystrčilovi.

Krátce po Kuberově smrti se navíc v Senátu objevil výhružný dopis z čínské ambasády, který před cestou šéfa horní komory varoval. V dopise se píše například, že cesta by znamenala porušení principu jedné Číny.

Ať Zeman vysvětlí, jak se postavil k výhrůžnému dopisu Číňanů, žádá šéf Senátu

Domácí

Vystrčil požadoval o prezidenta vysvětlení o tom, jak a proč ho Hrad Kuberovi předal. Moc se toho však nedozvěděl.

„Dle informací, které mi byly sděleny, pan prezident dopis ani nečetl. Kdo ho tam četl, jsem se ani nedozvěděl. Předsedovi Kuberovi byl předán na společném obědě s předsedou Sněmovny a prezidentem v lednu,” řekl krátce Vystrčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám