Hlavní obsah

Před amnestií důvěřovala Klausovi polovina Čechů

Novinky, val
Praha

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo v pondělí výsledky prosincového šetření, v němž zjišťovalo, kterým ústavním činitelům Češi nejvíce důvěřují. Ukázalo se, že nejdůvěryhodnějším je prezident Václav Klaus. Protože se ale průzkum konal před vyhlášením kritizované amnestie, je pravděpodobné, že by nová čísla vypadala jinak.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu, ve kterém vyhlásil amnestii.

Článek

Klaus, kterému v prosincovém průzkumu jako jedinému z ústavních činitelů vyjádřila podporu nadpoloviční většina dotázaných, vévodí žebříčku od září 2010, kdy začala agentura tato šetření provádět. Od té doby ale počet těch, kteří mu důvěřují, klesá. Oproti prvnímu výzkumu poklesla důvěra občanů v prezidenta o 17 procentních bodů.

Za Klausem se v průzkumu umístil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (48 procent) a se značným odstupem předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (37 procent).

Solidní důvěře se těší také prezidentský kandidát a předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg (36 procent), jen o jeden procentní bod méně získal předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na chvostu žebříčku se umístila trojice ministrů Alena Hanáková, Ludmila Müllerová (obě 7 procent) a Kamil Jankovský (4 procenta).

Nejdůvěryhodnější a nejméně důvěryhodní ústavní činitelé (v procentech)
září 2010prosinec 2012
1.Václav Klaus6851
2.Pavel Rychetský4048
3.Miroslava Němcová3737
22.Alena Hanákováx7
23.Ludmila Müllerováx7
24Kamil Jankovský44

Reklama

Výběr článků

Načítám