Hlavní obsah

Prchající ukrajinské Romy ubytoval slovenský pastor v kostele. Narážejí na předsudky, říká

– Praha
Martina Zmijarová, Novinky, Kristýna Léblová, Martina Zmijarová

Slovenský pastor Marek Gombar ubytoval ve svém kostele přes tři sta Romů prchajících z Ukrajiny. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se v řadě okolních zemí zvedla veliká vlna solidarity vůči uprchlíkům z válečných oblastí, Romové však podle Gombára, který je sám romského původu, narážejí někdy na předsudky.

Slovenský pastor pomáhá ukrajinským Romům. V kostele se tlačí více než sto matek s dětmiVideo: Novinky

 
Článek

Gombar uprchlíkům pomáhá v obci Pavlovce nad Uhom, kde je kromě kostela i krizové centrum. Od obce Velké Slemence, která se nachází u slovenské hranice s Ukrajinou, je to sem 14 kilometrů.

Protože je v obci křesťanský sbor, chtěli Gombar s manželkou po vypuknutí války nejdříve pomoci užhorodským křesťanům. V prvních dnech očekávali příchod tří romských rodin, jenže jich přišlo mnohem více.

Jedna z prvních ukrajinských maminek je v Praze

Domácí

„Jedna rodina navazuje na druhou a ta na další, a tak jsme dosud pomohli nebo pomáháme už 320 lidem,“ uvedl pastor v rozhovoru pro Novinky vedeném přes video.

Všichni Romové jsou převážně z města Užhorod. Gombar přiznal, že nečekal, že uprchlíků dorazí takové množství. „Nebyli jsme na to připravení, nezvládali jsme to organizačně,“ vylíčil.

Foto: Marek Gombar

Děti jsou podchlazené, matky vyčerpané.

Problém je, že krizové centrum v Pavlovcích není určeno k dlouhodobému pobytu a kontakty na místa, kde by tito uprchlíci mohli zůstat delší dobu, tu zpočátku neměli. Druhý den se v obci nacházelo už sto dvacet uprchlíků a přes noc přicházeli další.

Nedostatečnou kapacitu vyřešili tím, že vytvořili provizorní lůžka z kostelních lavic, kdy vždycky dvě spojili k sobě. Tady musely děti zabalené do přikrývek strávit své první noci po útěku.

Rasové předsudky

V současné době tu pomoc organizují tak, že uprchlíky odvážejí z hranic do krizového centra, kde jim poskytnou místo na přespání nebo teplé jídlo a zároveň se snaží zajistit jim trvalejší bydlení, dostat je třeba k známým, pokud nějaké mají třeba v Česku nebo v Maďarsku.

Invazi u Kachovky narušili Romové. Ukradli Rusům tank

Evropa

Podle pastora lidé ze začátku pomáhali všem uprchlíkům, teď je to ale jinak. „Převážně teď prchají chudí Romové z osad. Měli jsme tu autobus, který přijel na místo, a když řidič viděl, že jsou to Romové, řekl nám, že máme počkat na další dva autobusy, které nás vezmou,“ popsal pastor. „Jenže žádné další autobusy pro uprchlíky nedorazily,“ dodal.

Také na hranici v obci Vyšné Nemecké evidují romské uprchlíky, kterým prý nikdo celý den nepomohl. Ti pak nevědí, co mají dál dělat nebo na koho se obrátit.

Foto: Marek Gombar

Marek Gombar (vlevo) je slovenský pastor romského původu, který nyní pomáhá ukrajinským Romům na útěku před válkou.

Gombár se napojil i na pár organizací z Česka, které řeší jak autobusy, tak třeba jídlo, přikrývky nebo hygienické potřeby pro uprchlíky. „Jsem vděčný, že na to nejsme už sami,“ poznamenal.

Pomáhá i starosta obce Anton Kocela nebo koordinátorka komunitního centra Klaudie Serenčková. V komunitním centru se mohou uprchlíci i umýt, starosta s týmem zase připravuje teplé jídlo.

Zapojili se také Romové z vesnice, kteří kromě finanční pomoci přispívají i materiálně.

Aktuální situace

Ve středu v centru evidovali zhruba 120 lidí. Největším problémem je nedostatek léků pro děti. „Děti jsou podchlazené, pláčou, když je přivážíme nad ránem, tak nezvládají ani jíst, padají jim oči,“ vysvětlil pastor.

I pro maminky je celá situace náročná, často prý pláčou a jsou velmi unavené.

Z Prahy vyjel vlak s humanitární pomocí

Domácí

Místnost, ve které uprchlíci přebývají, je rozdělená na lůžkovou část, na místo, kde se mohou najíst a nachází se zde i improvizovaná kuchyň.

Pastor Novinkám potvrdil, že zatím mají vše – jídlo, oblečení. Ocenili by ale organizační tým, který by byl v obci ubytovaný a pomohl jim s koordinací pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám