Hlavní obsah

Pražský magistrát pošle Ukrajině deset milionů. Hřib chce konec partnerství s Moskvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní město Praha přispěje prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině deseti miliony korun. Na čtvrtečním jednání návrh primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) schválili zastupitelné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

„Jedná se o 10 milionů korun na humanitární pomoc obyvatelům Ukrajiny. Důvod, proč byla vybrána společnost Člověk v tísni, je ten, že fungují v oblasti už od roku 2014, kde řeší vzniklou krizi už od obsazení separatistických území,“ představil návrh primátor, který ho zastupitelům předložil.

Hřib už dříve uvedl, že Praha podporuje jednotnou Ukrajinu a svobodný Kyjev. Rusko ve čtvrtek ráno zahájilo letecký i pozemní útok na Ukrajinu.

Čižinský: Ozývají se lidé, kteří stojí o „bytovou pomoc”

Návrh ocenili šéfové zastupitelských klubů napříč spektrem. Dále například starosta Prahy 7 Jan Čižinský zdůraznil pomoc uprchlíkům.

Hřib letí do Kyjeva vyjádřit podporu Ukrajincům

Domácí

„Už teď se ozývají konkrétní lidé, kteří stojí o bytovou pomoc v Praze. Dáváme tím najevo, že stojíme za Ukrajinou, že jsme připraveni pomoci,“ řekl na plénu.

Z řad opozice si vzal slovo například Ondřej Prokop (ANO), který poděkoval Hřibovi za přípravu tisku. „Ačkoliv spolu často máme rozpory, tak v tomhle jsme našli velmi rychle naprostou shodu,“ uvedl a dodal: „Nikdo přesně nevíme, co se bude dít v dalších hodinách, dnech a týdnech. Praha se bude snažit pomoci maximálně pro případné uprchlíky.“

Magistrát rovněž nabídne i součinnost vládě.

Fiala: Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí

Domácí

O postupu Prahy chtějí také zastupitelé, kteří zastávají dvojroli poslance, Bohuslav Svoboda (ODS) a Patrik Nacher (ANO), informovat také Sněmovnu, která zasedne na mimořádné schůzi k situaci na Ukrajině od čtvrtečních 16 hodin.

Ukončení partnerství s Moskvou a Petrohradem

Zajímavostí je, že na budově metropole na rozdíl od dalších významných sídel není doposud vyvěšena ukrajinská vlajka. „Historicky byl ten úzus, že nevyvěšujeme na radnici vlajky existujících států,“ vysvětloval Hřib.

„Ukrajina je stále suverénním státem, pevně doufám, že to tak zůstane,“ doplnil pražský primátor. Sounáležitost podle něj byla již vyjádřena již tím, že byla nasvícena Petřínská rozhledna v ukrajinských barvách.

Praha Sobě oprášila komunistický nápad. Chce okružní linku metra

Domácí

Nakonec ale zastupitelé rozhodli, že bude vyvěšena jak vlajka Kyjeva, tak Ukrajiny. Náměstek pro dopravu Adam Scheinnherr (Praha sobě) návrh následně rozšířil o vyvěšení vlajek na vozidla MHD.

Hřib dále navrhl, aby hlavní město prověřilo ukončení partnerství s Moskvou a Petrohradem, jenž je pozastaveno od roku 2014. „Zjevně nazrál čas k dalšímu kroku,“ zdůraznil primátor.

Zastupitelé návrh schválili v celém znění.

Reklama

Výběr článků

Načítám