Hlavní obsah

Pražské městské části dostanou 106 milionů korun na pomoc uprchlíkům, schválil magistrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo humanitární pomoc v celkové výši 106 milionů korun městským částem, které ve svých obvodech ubytovaly uprchlíky z Ukrajiny. V usnesení byl schválen příspěvek 2000 korun za ubytovanou osobu i za lůžko v nouzovém ubytování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva

Článek

„Cílem je pomoci rychle a účelně městským částem s první vlnou, které aktuálně čelí,“ řekl na plénu náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha spolu).

Schválení konkrétních částek však předcházelo rozsáhlé jednání ještě během schůze zastupitelstva.

Zejména opoziční ODS kritizovala vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) za způsob organizace pomoci, který označovala za zmatečný.

Svoboda: Mezi trestním stíháním mě a Babiše je velký rozdíl

Komunální volby

Nakonec však zastupitelé schválili, že z rozpočtu hlavního města půjdou 2000 korun na uprchlíka, který byl na území Prahy hlášený k 21. březnu 2022.

Podle Vyhnánka to bylo bezmála 50 tisíc lidí. Náklady se proto jen v této části limitně blíží 100 milionům korun.

Dále byla v rámci pomoci vyčleněna částka 5000 korun na krizové lůžko, které městské části na svém území měly, a to opět ke dni 21. března.

„Zde jde o základní motivaci pro městské části tyto lůžka vytvářet,“ zdůvodňoval Vyhnánek. Zde půjde zhruba o 5,79 milionu korun.

Dále tisk obsahuje ještě příspěvek dobrovolným hasičům ve výši 485 tisíc korun s tím, že jde zejména o náklady spojené primárně s pohonnými hmotami, které v posledních týdnech vynaložili.

Kolář se obul do Lipavského: Ostýcháme se Rusku zabavit i prázdnou školu

Domácí

Město zároveň v poslední části přidá ke státnímu příspěvku 250 korun na ubytování ještě dalších 140 korun ze svého rozpočtu.

Do Prahy a Středočeského kraje proudí nejvíce ukrajinských uprchlíků. Podle dat ministerstva vnitra ke čtvrtku se jich v metropoli od začátku války registrovalo asi 52 tisíc, z toho 23 tisíc žen a 21 tisíc dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám