Hlavní obsah

Pražské letiště odvrátilo několik kybernetických útoků

Praha

Hackeři si nedali přestávku ani v době koronaviru – právě naopak, četnost útoků se výrazně zvýšila. Žádnou výjimkou nejsou útoky na nemocnice, v posledních dnech se kybernetičtí nájezdníci zaměřili také na Letiště Praha. Administrátoři zaznamenali několik kybernetických útoků na svou IT infrastrukturu a další systémy, které používá.

Foto: Letiště Praha

Terminál Letiště Václava Havla Praha

Článek

Hackeři se pokoušeli získat především přístupové údaje do systémů. Všechny útoky se podařilo eliminovat, řekla v pátek mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. „Díky zabezpečení na špičkové úrovni jsme dokázali tyto aktuální kybernetické útoky včas odhalit a odvrátit. Nedošlo tak k žádnému narušení našich informačních systémů ani úniku informací,” uvedl člen představenstva Letiště Praha Milan Špaček, který je za oblast kybernetické bezpečnosti odpovědný.

Upozornil, že IT ochrana letiště má stejně jako jiná velká mezinárodní letiště několik vrstev zabezpečení, které potenciální hrozbu detekují a následně také blokují.

Útoky se podle letiště zaměřovaly většinou na funkčnost webových stránek, nebo o tzv. phishing s cílem získat od zaměstnanců různé přístupové údaje. Ataky se podle letiště podařilo odhalit už v jejich přípravné fázi, čímž se zabránilo jejich dalšímu šíření.

Hrozí kyberútoky na nemocnice a další cíle, varuje NÚKIB

Bezpečnost

Před útoky varovali bezpečnostní experti

O hrozbě útoků v oblasti kybernetické bezpečnosti varoval ve čtvrtek také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Podezřelé aktivity totiž zaznamenali také správci dalších sítí strategických míst a institucí. V noci na pátek se terčem kybernetického útoku stala například Fakultní nemocnice Ostrava. Cílem byl jeden z jejích serverů. Útok odrazila. Dalším cílem hackerů byla zřejmě také Fakultní nemocnice Olomouc, které se také podařilo útok odrazit.

Ostravská fakultní nemocnice se stala terčem kybernetického útoku

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám