Hlavní obsah

Pražany štvou billboardy a poutače, město o ně vede spor

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohý městský majetek slouží reklamním společnostem k upevnění jejich poutačů již delší dobu. Město nyní dosáhlo odstranění části reklamy z magistrály, spor se vede o nosiče na zábradlích. Lidé protestují především proti velkoplošným a svítícím billboardům.

Foto: Petr Janiš, Právo

Soukromá reklama na městském zábradlí. Komu plyne zisk?

Článek

Praha a její příspěvková organizace Technická správa komunikací (TSK) se pustily do sporu se společností BigBoard a vypověděly některé smlouvy. Nad hlavami řidičů na magistrále přestaly viset poutáky, a to s asi 14denním zpožděním oproti původně avizovanému termínu.

Demontáž reklamních převěsů z ulic Sokolská a Legerova skončila 28. února. Od 1. března tu žádné nejsou,“ sdělil mluvčí magistrátu Jakub Stadler.

Reklama visí dál

Stejná reklamní agentura má reklamu na zábradlí, jde o více než 370 poutačů. Podle informací Práva hlavní město a TSK loni usilovaly o ukončení smlouvy z roku 2008 a následných dodatků. Žaloba na odstranění poutáků, kterou jménem TSK podal advokát Ondřej Vodák, tvrdí, že smlouva přestala platit s loňským listopadem. Reklama však na zábradlí visí dál. Společnost BigBoard Právu sdělila, že neví o žádné smlouvě, kterou by jí hlavní město vypovědělo.

TSK pronajala zábradlí asi za 1,5 miliónu korun ročně s tím, že velikost poutačů bude do jednoho metru čtverečního. Může jich však být více za sebou. Pronájem plochy na zábradlí může dosahovat až 10 tisíc korun měsíčně.

Mnozí Pražané ale poukazují na agresivnější formy reklamy a nevhodně zvolená místa. Na primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) se obrátili obyvatelé Strašnic, stěžují si mu na jiný záměr TSK. Ta podle nich hodlá pronajmout místo u čtrnácti kruhových objezdů pro 3D reklamu do dvou a nad devět metrů čtverečních plochy. Lidé poukázali na problematickou křižovatku ulic V Olšinách a Solidarita, kde reklama zatím není. „Kruhový objezd byl zřízen v roce 2005 v reakci na to, že tu usmrtilo auto na přechodu malé dítě,“ upozornili obyvatelé Strašnic. Mluvčí TSK Barbora Lišková Právu řekla, že záměr pronájmu byl vypsán z pověření města.

Odpůrci LED billboardů včera vyzvali ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), aby se osobně zasadil o to, aby tyto poutače zmizely z měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám