Hlavní obsah

Pravomoci NKÚ se měnit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve středu nepodpořili změnu Ústavy, která by rozšířila pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad tak nebude moci kontrolovat hospodaření obcí, krajů ani některých firem s majetkovou účastí státu, krajů a obcí.

Foto: Martin Štěrba , ČTK

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze-Holešovicích

Článek

Odmítnutím v senátu legislativní proces končí. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se mohly týkat také samospráv.

Následně senátoři zamítli související novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tato předloha se ale vrací jako běžný zákon do Sněmovny. Senátoři v doprovodném usnesení zároveň doporučili, aby návrhům změn Ústavy o pravomocích NKÚ předcházela analýza a aby byly provázány se zákonem.

Někteří senátoři poukazovali na to, že do obcí chodí různé kontroly již nyní. Často podle nich několik odlišných kontrol prověřuje totožnou záležitost. Kritici předlohy ale zároveň zdůrazňovali, že obecně proti prověrkám nic nemají.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), jenž byl pro rozšíření pravomocí NKÚ, soudí, že řada nových kontrolních pravomocí v zákoně o úřadu by obstála i bez ústavní změny. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale varoval před totálním právním chaosem.

Reklama

Výběr článků

Načítám