Hlavní obsah

Právník: Vyznamenání nemusí předat prezident

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Přípravy na slavnostní udělení státních vyznamenání ve státní svátek 28. října jsou podle Hradu v plném proudu, ačkoliv účast prezidenta Miloše Zemana je s ohledem na jeho zdravotní stav krajně nejistá. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pondělí nechtěl možnost, že se ceremonie odloží, komentovat.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv je prezident klíčovou osobou slavnostní události, mohla by se v krajním případě obejít bez něj. „Fyzické předání může provést prezidentem pověřená osoba. Jsou tu ale dvě různé věci. Na jedné straně udělit nebo propůjčit vyznamenání a na druhé straně předat,“ vysvětlil Právu ústavní právník Marek Antoš.

Při podpisu nemůže prezidenta nikdo nahradit, navíc je potřeba k rozhodnutí o udělení nebo propůjčení vyznamenání i spolupodpis premiéra.

V tomto bodě ale prezident Zeman už svou roli podle ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše splnil. Všichni ocenění navíc již byli osloveni. Kancléř Vratislav Mynář už dříve řekl, že počet vyznamenaných bude podobný jako v posledních letech.

Zeman leží na ARO, Ovčáček sdílí výzvy k modlitbám

Domácí

Zeman každý rok udílí přibližně kolem 40 řádů a medailí. Loni podepsal ocenění 38 osobností. Ceremoniál však tehdy byl kvůli koronaviru zrušen. Zda se uskuteční letos, by mělo být jasné příští týden, neboť pozvánky je třeba rozesílat s předstihem.

Na povýšení není Koudelka navržen

Vláda v pondělí schválila návrhy na povýšení vojáků, policistů, hasičů, celníků a příslušníků Vězeňské služby do generálských hodností. Slavnostní povýšení se rovněž odehrává 28. října.

Povýšen by měl být ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) brigádní generál Radim Dragoun. Mezi kandidáty je i ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Tomáš Lerch nebo generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Senát bude řešit Zemanovu schopnost zastávat úřad prezidenta

Parlamentní volby

V seznamu poskytnutém Úřadem vlády není šéf BIS Michal Koudelka. Zeman ho už šestkrát odmítl povýšit. Koudelku v srpnu po uplynutí funkčního období vláda navzdory Zemanovi nechala ve funkci s pověřením, přičemž prezident už dlouho žádal jeho odvolání.

Podle premiéra Babiše je definitivní rozhodnutí o Koudelkovi v rukou příští vlády.

28. říjen 1918: demonstrace i zpěv

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám