Hlavní obsah

Právník Ondřej Dostál odchází z vládního týmu Pirátů. Nenechám se kádrovat, vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právník a odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál se rozhodl odejít z vládního týmu Pirátů. Nechce se nechat kádrovat lidmi, s nimiž hodnotově nesouzní, zdůvodnil rozhodnutí na svém Twitteru. Část Pirátů už dříve Dostálovi vyčítala to, že zpochybňuje efekt očkování nebo že podle nich sporným způsobem interpretuje data o covidu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odborník Pirátů na zdravotnictví Ondřej Dostál

Článek

„Rozhodl jsem se odejít z pirátského vládního týmu. Tým vznikal jako výběr koalice PirSTAN, jednotné, umírněné a svobodomyslné. Tento étos je pryč. U Pirátů to převzali lidé, s nimiž hodnotově nesouzním a o jejichž kádrování nestojím. Hájit právní stát budu dál, názory nestřídám,“ uvedl Dostál dnes večer na Twitteru.

Piráti se od listopadu zabývali setrváním Dostála ve vládním týmu. Předseda strany Ivan Bartoš mluvil o tom, že některá jeho vyjádření vyvolávají obavy mezi značnou částí pirátských voličů i odborníků a vedou ke zpochybňování vědeckých názorů, o které se opírá boj s covidem-19. Dostál tehdy uvedl, že pokud se části Pirátů nelíbí jeho data či názory, je to jejich problém.

Dostál několikrát u soudu uspěl se žalobou na protiepidemická opatření ministerstva zdravotnictví. Před volbami patřil ke kandidátům koalice Pirátů se STAN na ministra zdravotnictví. Krátce před volbami upoutal pozornost tím, že nechtěl sdělit, zda je očkovaný proti covidu-19. Později na svém blogu uvedl, že vzhledem k opakovaně změřené přítomnosti protilátek očkován není. Nastupující vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN přitom označuje očkování za klíčové pro řešení pandemie.

Kritik vstupu do vlády Daubner: Piráti lžou a manipulují, odcházím

Domácí

Dostál na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje data týkající se epidemie, která podle Bartoše využívají dezinformační weby. Interpretace Dostálových vyjádření zavdávají příčinu ke zpochybňování pozice Pirátů, uvedl Bartoš na konci listopadu. Zdůraznil přitom, že Dostál je nezpochybnitelný odborník na zdravotnické právo.

Ukřičení levičáci

„Pokud se části Pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí. Výklad práva a zveřejňování dat tady dostanete vždy bez politikaření,“ napsal tehdy Dostál.

Bartoše chce vystřídat Wagenknecht. Z Pirátů je submisivní přívěsek, tvrdí

Domácí

Dostál je v poslední době už druhou výraznou tváří, která Pirátskou stranu po neshodách opustila. Na konci listopadu ohlásil rozchod se stranou pražský zastupitel a jeden z nejhlasitějších kritiků vstupu Pirátů do vlády Petra Fialy Petr Daubner.

„Uvnitř strany začali být mnohem více slyšet ukřičení extrémní levičáci (kteří se bůhvíproč označují jako progresivisté). Principy, které pro Piráty vždy platily (například nekumulace funkcí), najednou už neplatí, i když je máme v našich vnitřních pravidlech, respektive platí jen pro někoho,“ zdůvodnil rozhodnutí na svém Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám