Hlavní obsah

Právníci: Morava mohl porušit zákon, policie zatím nejedná

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Poslanec ODS Jan Morava se podle názoru právníků, které Právo oslovilo, svým shromažďováním kompromitujících materiálů na politiky pravděpodobně dopustil trestného činu. Policie ani státní zastupitelství se přesto zatím jeho případem nezabývá.

Článek

"Minimálně v tom lze spatřovat přípravu trestného činu vydírání,“ říká pražský advokát Josef Doucha k situaci, pokud byly tajně pořizovány fotografie Moravy s dcerou poslankyně Olgy Zubové. "Dokazování by asi nebylo jednoduché,“ podotkl někdejší policista Doucha.

"Působí to jako vydírání. Mohlo by však jít i o mírnější kvalifikaci trestného činu útisku, kde je trestní sazba pouze do šesti měsíců,“ uvedl další advokát Josef Lžičař.

"Vydírání bývá spojeno s pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy. To může být ovšem i vážné poškození pověsti rodiny nebo jejího rozvrácení. Sazba je zde do tří let,“ doplnil Lžičař.

Policie případ monitoruje, ale zatím nejedná

Policie se podle informací Práva zatím případem nezačala zabývat. "Celou věc monitorujeme, ale zatím nemáme dostatek informací, abychom zahájili úkony v trestním řízení nebo trestní stíhání. Doposud jsme ani neobdrželi pokyny od státního zástupce k zahájení úkonů nebo trestnímu stíhání,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

"Případnou iniciativu ze strany městského státního zastupitelství nechci předjímat, zatím se k tomu nevyjádříme. O podaném oznámení v té věci nemám informace, mohlo být ale podáno na jakékoliv obvodní státní zastupitelství,“ řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Podle pondělního vyjádření příslušných mluvčích se případem nezabývá ani protikorupční policie, ani pražská či středočeská policejní správa.

„Konspirace novinářů? Trestná by nebyla“

Šance na postih politika je však podle právníků spíše malá. Jednu z hlavních komplikací představuje fakt, že poslance Moravu oslovili pod falešnou identitou novináři a kompromitující materiály mu sami nabídli.

„Ta forma by zřejmě způsobila, že čin je trestně nepostižitelný,“ řekl bývalý policista Václav Láska z Transparency International. „Ale předpokládám, že novináři tu práci nedělali kvůli nějakému trestněprávnímu postihu. Tady by měla být vyvozena odpovědnost úplně jiná, politická a morální,“ dodal s tím, že jiným než konspirativním způsobem se o praktikách politiků v podstatě nelze dozvědět.

Doucha s postupem žurnalistů problém nemá. „Myslím, že je to celkem legální způsob novinářské práce. Novináři poslance Moravu v případě poslankyně Zubové k trestné činnosti nevyprovokovali. To on chtěl zadat fiktivní detektivní agentuře zakázku na výrobu kompromitujících materiálů,“ uvedl Doucha.

Reklama

Související témata:

Související články

Nikoho jsem nevydíral, brání se Morava

„Je absurdní, když někdo tvrdí, že jsem chtěl někoho vydírat,“ řekl ve čtvrtek v noci Morava Právu. Připustil, že někdy v únoru byl kontaktován lidmi...

Výběr článků

Načítám