Hlavní obsah

Pravé diamanty falešného šlechtice: Stát je prodává v dražbě

Právo, Jindřich Ginter

Pravé diamanty zabavené falešnému šlechtici jdou do dražby. Jde o čtyři kousky v celkové odhadní ceně přes šest milionů korun. Dražbu vyhlašuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Nyní řeší zejména bezpečnostní opatření – jak zájemcům diamanty ukázat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prodej se plánuje ve druhém kvartálu letošního roku, přibližně v dubnu. Prodávat budeme prostřednictvím našeho elektronického aukčního systému na stránkách www.nabidkamajetku.cz. Jediným kritériem bude výše nabízené ceny. Minimální cena, výše kauce a podrobné podmínky budou zveřejněny při vyhlášení výběrového řízení s elektronickou aukcí na webu,“ potvrdil Právu mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Video s drobnými kamínky je na facebookovém profilu úřadu. „A vězte, že ten největší kamínek není nejdražší,“ ukazuje na záběry Ležatka.

V trezoru

„Prohlídky diamantů zvažujeme,“ dodal Ležatka. Jde totiž o to, že diamanty jsou opravdu malé a organizátoři mají obavu, aby nepřilákaly zručné zlodějíčky a ti je nevyměnili za falešné.

Nejdražší večeře na světě vyšla manželský pár na desítky milionů

Muži

Nejvyšší vyvolávací cena 4,5 milionu

Diamant číslo jedna má velmi světle hnědou barvu, kapkovitý tvar, rozměry 21,60 x 13,50 x 6,40 mm a hodnotu přibližně 1,7 milionu korun. Dvojka je velmi světlá, našedlá modrá. Jedná se o kulatý bri­liant, 6,38 x 6,47 x 4,19 mm s vyvolávací cenou přibližně 4,5 milionu Kč.

Pozornost Pařížanů přitáhl diamant velký jako tenisový míček

Koktejl

Trojka má nazelenalou modrou barvu a jde o osmihran barion o velikosti 5,66 x 5,61 x 3,88 mm a za cenu zhruba 80 tisíc Kč. Také čtvrtý nerost je osmihran o rozměrech 7,08 x 5,74 x 3,86 mm a s hodnotou přes 200 tisíc korun.

Obalamutil stovky lidí

Diamanty mají pohnutý příběh. Patřily Karlu Šimkovi z Frýdku-Místku, kterému loni Vrchní soud v Olomouci vyměřil devět let vězení za rozsáhlé podvody. Muž tvrdil, že je šlechtic, a od tisíce lidí z celé republiky podle rozsudku vylákal pod příslibem výhodné investice nebo zprostředkování půjček přibližně 90 milionů korun.

Vrchní soud snížil trest falešnému šlechtici, který důvěřivé lidi obral o 90 miliónů

Krimi

Diamanty si podle policie koupil za peníze od prvních investorů. Nerosty měly v podvedených vyvolávat důvěru, že jde o solventního obchodního partnera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám