Hlavní obsah

Práva homosexuálů jsou stejná jako práva heterosexuálů, řekl Zeman

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Prezident Miloš Zeman v úterní debatě s asi třemi stovkami středoškoláků v Klatovech podpořil homosexuály, kteří by podle něho měli mít stejná práva jako heterosexuálové. Hovořil také o zbraních a zkritizoval probíhající obstrukce ve Sněmovně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman se zdraví s ředitelem klatovské školy Vladislavem Smolíkem.

Článek

Zeman se k otázce práv gayů vyjádřil poté, co se jeden ze studentů zeptal na referendum, které před rokem proběhlo na Slovensku. Týkalo se toho, jaký svazek lze označit za manželství či zda páry stejného pohlaví mohou adoptovat děti. Referendum neplatilo kvůli malé účasti.

„Sexuální orientace je naprosto soukromou věcí každého z nás. Vůbec bych sem nepletl politiku, protože práva homosexuálů jsou stejná jako práva heterosexuálů. Já osobně, a berte to jako můj velmi subjektivní názor, trochu nechápu transsexuály, kteří se nechávají přeoperovat, protože tam už bych viděl trestní odpovědnost sebepoškozování vlastní osoby,“ řekl Zeman s tím, že podobná otázka by v referendu vůbec neměla být schválena, protože by vedla k omezení lidských práv.

Příště už žádné lístečky

Prezident se také zmínil o debatě na střední vinařské škole ve Valticích, kde studenti měli v rukou lístečky s předepsanými otázkami. Před diskusí s prezidentem je údajně připravili s jejich učitelkou.

„Dají-li vám linkovaný papír, pište napříč,“ citoval už poněkolikáté Zeman výrok Juana Ramóna Jiméneze, španělského básníka, který před občanskou válkou ve své zemi uprchl do Portorika. Prezident pak upozornil, že přijme jen dotazy položené spatra.

Pro snazší dostupnost zbraní

Na školní půdě se hovořilo také o zbraních. Jeden ze žáků se totiž hlavy českého státu zeptal na „plánované zpřísnění pravidel pro legální držení zbraní“.

Zeman odpověděl, že svůj názor na držení zbraní změnil po loňské tragické události v pařížském klubu Bataclan, kde radikální islamisté postříleli osm desítek účastníků koncertu americké skupiny. „Kdyby v tom klubu seděl člověk, který má v ruce pistoli a uměl s ní zacházet, tak by možná tolik obětí nebylo. Tento argument mě přiměl ke změně názoru,“ řekl Zeman. Proti teroristům je podle něho třeba bránit se i individuálně.

Kritika obstrukcí

Poslední část debaty se stočila na dění v Poslanecké sněmovně, kde se opozice snaží zabránit schválení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Zeman navázal na svá pondělní slova z debaty s občany Dobřan, kde se obul do šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Jsem zásadní příznivec zákona o obecném referendu, který teď leží ve Sněmovně díky tomu, že pan Kalousek svými žvásty a obstrukcemi zdržuje od racionální práce,“ pronesl v Dobřanech Zeman. V úterý svůj názor na postup opozice upřesnil.

Foto: Jan Švábek, Právo

Na diskusi s českým prezidentem přišly přes tři stovky středoškoláků.

„Obstrukce jsou nástroj hlupáků, lidí, kteří nemají argumenty,“ sdělil v Klatovech Zeman. „Jsem pro nikoliv úpravu jednacího řádu (Sněmovny - pozn. red.), protože i ten můžete zablokovat obstrukcemi, ale pro postup, který zřejmě teď bude zvolen, to znamená, že bude stanovena pevná hodina, kdy se o zákonu ve třetím čtení bude hlasovat. A když se bude někdo domáhat, že chce ještě mluvit, tak se mu řekne, už jste mluvili padesát hodin, všechno bylo řečeno, teď Sněmovna musí vyjádřit svoji většinovou vůli,“ uvedl Zeman.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

O návrhu zákona o (EET) se bude hlasovat 10. února. Přes výhrady opozice to ve Sněmovně schválila většina koaličních poslanců. ODS hodlá podat ústavní stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám