Hlavní obsah

Praha zvažuje úplný zákaz pyrotechniky i lampionů štěstí

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení hlavního města připravuje změnu vyhlášky, která upravuje používání pyrotechniky. Její součástí by měl být i zákaz takzvaných lampionů štěstí. Praha tak reaguje na tragickou událost, která se stala v německé zoologické zahradě. Během Silvestra tu došlo k požáru, který měl způsobit právě lampion štěstí. Zahynulo více než třicet zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé oslavovali příchod nového roku na Václavském náměstí.

Článek

Opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO) proto ve čtvrtek na jednání pražského zastupitelstva navrhl novelu obecně závazné vyhlášky o používáni pyrotechnických výrobků v Praze.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu), který má mimo jiné v gesci bezpečnost a životní prostředí, ujistil, že krok už magistrát připravuje.

„V současné době diskutujeme v rámci koalice. Je pravděpodobné, že nepůjdeme cestou úplného zákazu, ale zatím pouze zákazu pyrotechniky na určitých místech,“ řekl Právu Hlubuček s tím, že v první fázi půjde pravděpodobně o Václavské náměstí a pražské náplavky, které jsou, co se týká používání pyrotechniky, nejproblematičtější.

Radní v Praze zvažují omezit pyrotechniku

Domácí

Hlubuček také připomněl, že současná vyhláška umožňuje poslední a první den v roce používat jakoukoliv pyrotechniku, na jakémkoliv místě a kýmkoliv. „Diskutujeme také s městskými částmi, které by případné použití pyrotechniky mohly na určitých místech případně povolit,“ doplnil Hlubuček.

Ohledně lampionů štěstí už je více méně rozhodnuto. Vyhláška jejich používání na území Prahy zcela zakáže. „Výrobce už v návodu upozorňuje, že by balonky neměly být používány v zastavěné oblasti, v blízkosti lesů či letišť. Tady je tedy zákaz namístě,“ vysvětlil Hlubuček.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Tzv. lampion štěstí (ilustrační foto).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám