Hlavní obsah

Praha hodlá opravit Průmyslový palác z vlastních zdrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský Průmyslový palác, jehož levé křídlo loni v říjnu zcela zničil požár, opraví hlavní město samo. O rozhodnutí městské rady v úterý informoval novináře radní Milan Richter (ODS). Rekonstrukce by měla stát 1,5 miliardy korun. Částka má stačit i na upravení zachované střední části paláce a vybudování podchodu. Město nyní nechá zpracovat projektovou dokumentaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trosky průmyslového paláce

Článek

"Podchod pod Průmyslových palácem propojí vstupní prostor Výstaviště se střední částí areálu, kde jsou Křižíkovy pavilony a další objekty, což zjednoduší pohyb v areálu," prohlásil Richter. "Jde nám o co nejrychlejší obnovu Průmyslového paláce a odmítáme dále čekat a ztrácet čas dohadováním s nájemcem," dodal.

Praha se od listopadu snaží přimět nájemce Výstaviště, společnost Incheba, k podepsání dodatku k nájemní smlouvě, který by měl zajistit obnovu Průmyslového paláce. Podle dodatku, který naformulovala Praha, by mělo být zničené křídlo paláce postaveno do konce září 2010 za peníze, které Incheba dostane z pojistky.

Pokud by peníze vyplacené od pojišťoven na rekonstrukci nestačily, Incheba by musela obnovu doplatit z vlastních peněz. Naopak pokud by investovaná částka byla nižší než pojistné, zbytek peněz by Incheba měla převést na Prahu.

Praha se bojí, že by Incheba peníze na opravu zpronevěřila

Dodatek ale zatím podepsán nebyl, mluvčí Incheby Radovan Ježovič už dříve uvedl, že je v této chvíli složité se dohodnout, když není jasné, kolik bude dostavba stát, chybí stavební záměr a ani pojišťovna nestanovila přesnou výši možného pojistného, protože vyšetřování zatím nebylo ukončeno.

Hlavní město už minulý týden požádalo soud o zablokování vyplacení pojistky za požárem poškozený Průmyslový palác společnosti Incheba. Obává se totiž, že by Incheba mohla peníze z pojistky použít na jiné účely.Požár Průmyslového paláce způsobil podle policie zapnutý elektrický vařič, vyšetřování případu by mohlo skončit do konce března.

Smlouva s Inchebou je pro město údajně nevýhodná, Richter už před časem tvrdil, že je téměř nevypověditelná.

Výměnou za výhodný nájem ve výši deset milionů korun ročně se Incheba ve smlouvě zavázala, že do areálu do roku 2015 investuje miliardu korun. Část měla investovat už v minulých letech, to se ale nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám