Hlavní obsah

Praha bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 93 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji ve výši 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice půjde přibližně 19,68 miliardy, z toho více než čtyři miliardy na stavbu metra D. Návrh rozpočtu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva. Archivní foto

Článek

Z výdajů tvoří většinu běžné výdaje, a to 70,92 miliardy korun, nejvíc peněz je určeno na dopravu a školství.

V kapitálových výdajích je nejvíc peněz vyčleněno na dopravu, a to asi 8,3 miliardy; jednou z největších položek je stavba metra D z Pankráce do Písnice.

V městské infrastruktuře plánuje vedení města investovat do obnovy vodovodů a kanalizace nebo oprav mostů. Dále půjde 750 milionů na obnovu Průmyslového paláce na Výstavišti.

Ve školství se předpokládá vydat na investice 686 milionů korun na přístavby a rekonstrukce školských objektů a dalších 120 milionů na stavbu nové ZŠ Šeberov.

Vedení Prahy představuje rozpočet, opozice ho cupuje

Domácí

Opozice během rozpravy kritizovala, že Pražany trápí úplně jiné věci, než jsou v rozpočtu označeny za priority. Kritika směřovala například na havarijní stav Libeňského mostu, s jehož opravou město v rozpočtu nepočítá.

Zastupitelstvo na konci loňského roku schválilo pro letošek rozpočet Prahy s příjmy 79,1 miliardy a výdaji 89,15 miliardy korun. V průběhu roku byly k 30. červnu navýšeny příjmy zhruba na 86,24 miliardy a výdaje na 101,62 miliardy.

V roce 2020 hlavní město jako celek hospodařilo s přebytkem 8,9 miliardy korun, což je asi o 5,8 miliardy meziročně méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám