Hlavní obsah

Praha 10 odvolala ředitele centra pro seniory. Připravil je prý o 48 milionů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Radnice Prahy 10 odvolala ředitele příspěvkové organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) Richarda Černého. Podle radnice Černý zapomněl požádat magistrát o dotaci na letošní provoz centra, které se stará především o seniory a poskytuje jak terénní, tak pobytové služby.

Foto: Foto CSOP

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP).

Článek

Podle tiskového mluvčího Prahy 10 jim bude letos chybět zhruba 48 milionů. Praha 10 nyní s magistrátem jedná.

„K personálnímu kroku jsme přistoupili po pečlivé analýze a naplánování dalšího postupu. Klíčové pro nás je udržet stabilitu a kontinuitu v CSOP. Jeho vedením bude proto k 26. lednu pověřena paní Eva Lexová, vedoucí Domova Vršovického zámečku. Zároveň jsme vyhlásili výběrové řízení na pozici ředitele,“ uvedl Michal Kočí, pirátský radní pro sociální oblast.

Nebylo to poprvé

Radní navíc zjistili, že podobné pochybení neudělal odvolaný ředitel poprvé. „Nejednalo se o první zásadní pochybení v jeho funkci. V prvním kole grantového řízení na rok 2017 totiž CSOP požádalo o dotace pouze pro jednu z celkem devíti poskytovaných služeb,“ dodal Kočí s tím, že tehdejší radnice zametla problém pod koberec.

Policie obvinila devět lidí z pražského magistrátu kvůli dotacím

Krimi

Proti tomuto tvrzení se ale ohradil bývalý radní pro sociální oblast a dnešní zastupitel za TOP 09 Ondřej Počarovský, který je označil za absolutní lež. „V roce 2017 CSOP čerpala celkem 52 milionů z dotací a grantů. Letos může mít o 48 milionů méně. Tvrzením, které nemá oporu v datech, se pan radní pouze brání sílícímu tlaku na své vlastní odvolání. Při projednávání rozpočtu Prahy o chybějících penězích věděl a zastupitelům lhal,“ napsal Právu Počarovský. Opozice bude podle něj po Kočím požadovat omluvu a trvá na jeho rezignaci.

Podle starostky Prahy 10 Renaty Chmelové (VLASTA) by se situace neměla služeb pro seniory dotknout. „CSOP má 192 klientů pobytových a přibližně 1500 uživatelů terénních služeb. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby se jich toto manažerské pochybení jakkoli dotklo. Mohu garantovat, že kvalita a rozsah poskytovaných služeb zůstanou zachovány,“ řekla Chmelová.

Dodala, že radnice nyní do hloubky prověří hospodaření CSOP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám