Hlavní obsah

Pozitivní PCR test má umožnit výjimku, lidé se měsíc vyhnou izolaci

• Aktualizováno

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19 a chorobu prodělali, by se podle návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nemuseli 30 dnů od jeho provedení opětovně testovat a nemuseli by ani do karantény či izolace. Válek to ve středu předloží vládě. Ministr to uvedl v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Christian Mang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po prodělané nemoci, když člověk skončí izolaci, tak ho 30 dnů bereme jako člověka, který se nemůže nakazit,” uvedl Válek s tím, že takováto osoba nemusí opakovaně odcházet do izolace či karantény.

Válek materiál předloží vládě ve středu s tím, že nová pravidla by mohla platit od 31. ledna.

Povinné testování v zaměstnání a ve školách vláda zavedla v souvislosti s šířením varianty omikron. Ve školách momentálně probíhá povinné testování jednou týdně, v zaměstnání se lidé testují dvakrát týdně.

Omikronem to nekončí. SARS-CoV-2 bude mutovat dál, upozorňuje virolog

Domácí

Izolace i karantény se momentálně pro lidi bez příznaků zkrátily na pět dnů.

V sobotu testy odhalily 20 569 případů. V příštím týdnu by mohla podle ministra epidemie vrcholit a nově potvrzených nákaz by mohlo být až 80 000 denně. Od mladších věkových skupin se bude nákaza přesouvat k seniorům.

Ministr v této souvislosti opět apeloval na očkování a posilující dávky, které mohou zejména u vyšších věkových skupin rozhodovat o vážném průběhu nemoci.

Během dvou týdnů by mohla začít registrace na očkování látkou od společnosti Novavax. Ta by měla dorazit na přelomu února a března.

Reklama

Výběr článků

Načítám