Hlavní obsah

Povinné zásoby plynu se zvýší, oznámil Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na příští zimu by mělo být v tuzemských zásobnících připraveno více plynu, než stanoví nynější předpisy. O nutnosti zvýšit povinné zásoby v pátek informoval ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zásobník plynu v Lobodicích na Přerovsku vypadá nečinně. Jeho čerpadla však jedou naplno.

Článek

„V souvislosti s ruskou agresí je nutné posílit energetickou bezpečnost a co nejlépe se připravit na příští zimu. Navýšíme povinnou úroveň zásob plynu v zásobnících a zároveň prodloužíme dobu, po kterou je v nich musí obchodníci držet,” uvedl Síkela na Twitteru.

Riziko přerušení dodávek plynu a ropy z Ruska, které minulý týden napadlo Ukrajinu a od té doby čelí sankcím, komentoval v minulých dnech i premiér Petr Fiala (ODS), podle něhož má momentálně ČR zásoby ropy na tři měsíce a plynu na měsíc.

České zásobníky plynu mají kapacitu kolem čtyř miliard kubíků, aktuálně v nich je zhruba 700 milionů kubíků. Případný výpadek dodávek z Ruska je ČR částečně schopna pokrýt z jiných zdrojů.

Česko má zásoby plynu na měsíc, řekl Fiala poslancům

Domácí

Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině jsou ceny plynu i ropy velmi vysoko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám