Hlavní obsah

Povinné roušky se do Prahy brzy vrátí, řekl Hřib

Novinky, ČTK, bož

Pražská hygienická stanice by mohla v blízké době zavést v metropoli povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech. Po pondělním jednání rady hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle dřívějších vyjádření měla na podzim, až se ochladí, začít platit i povinnost mít roušku v povrchové MHD, nyní platí jen v metru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Povinné roušky ve veřejných prostorech by podle Hřiba měly přijít na řadu dříve, než hygiena zavede povinnost zakrytí nosu a úst v tramvajích a autobusech.

Tam hraje roli počasí, kdy hygienici podle dřívějších vyjádření čekají na podzim, až nebude horko. Ne všechny tramvaje a autobusy jsou totiž klimatizované a problémy, které by nasazené roušky v horku lidem působily, by byly větší, než je riziko přenosu, zdůvodnili dříve hygienici.

Do MHD v Praze se vrátí roušky, čeká se, až se ochladí

Domácí

Nyní jsou roušky povinné v metru, kde klimatické podmínky nehrají roli, a také ve všech lékařských zařízeních včetně lékáren. Nově by se tak nařízení mohlo týkat obchodů nebo úřadů.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Stupeň pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví: COVID-19, okresy ČR, týden č. 31 (24.7.2020 - 31.7.2020)

Podle zveřejněného hodnocení regionů, takzvaného semaforu, Praha spadá spolu s dalšími osmi regiony do zelené kategorie, což je podle primátora správné. Ještě minulý týden přitom hygienici uváděli, že by měla být žlutá.

Roušky jsou nasáklé potem, stěžují si lidé. Opatření v Moravskoslezském kraji přesto dál platí

Domácí

Hřib uvedl, že na místě pravděpodobně budou preventivní opatření, aby situace neeskalovala a později nebylo nutné zavádět omezení, která by zastavila ekonomiku ve městě.

V tomto smyslu již jednal s ředitelkou pražské hygienické stanice Zdeňkou Jágrovou. „Pro mě dává větší smysl, pokud hygiena půjde cestou preventivních opatření,” řekl primátor.

Roušky nebudily nadšení ani za španělské chřipky

Věda a školy

V Praze bylo nedávno velké ohnisko nákazy v hudebním klubu Techtle Mechtle, přičemž některé případy, které s ním souvisí, doznívají i v regionech. V souvislosti s červencovou akcí v klubu hygienici evidují nejméně 165 nakažených. Od té doby se denní nárůst počtu nakažených opět ustálil zhruba na 50 denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám