Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky bude už za dva roky, plánuje Dobeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašák mnoha studentů v podobě povinné maturity z matematiky by se v průběhu dvou let mohl stát skutečností. Ministr školství Josef Dobeš (VV) by matematiku rád ustanovil jako třetí povinný předmět vedle češtiny a angličtiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

O záměru, o němž se diskutuje řadu let, informovaly Hospodářské noviny.

Nynější podoba státních maturit je taková, že student si k povinné češtině může zvolit mezi cizím jazykem a právě matematikou.

Na nedostatečné znalosti matematiky u českých studentů upozornila i Národní ekonomická rada vlády (NERV), která navrhuje zaměřit se při vzdělávání prioritně právě na matematiku, finanční gramotnost a angličtinu.

O problematické hloubce znalostí středoškolské matematiky napověděla i loňská generální zkouška maturit, kdy testy z matematiky nezvládlo 48 procent studentů, kteří si ji vybrali.

O povinné maturitě z matematiky se široká veřejnost, odborníci i politici přou řadu let. Pro to, aby se tento předmět stal součástí státní maturity, se v roce 2008 zasazoval například i tehdejší ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám