Hlavní obsah

Pouť smíření připomněla německé oběti odsunu. Zkreslování dějin, křičeli odpůrci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 300 lidí vyrazilo v sobotu pěšky na třicetikilometrovou Pouť smíření z Pohořelic do Brna. Šlo o připomínku obětí poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Lidé se mohli přidat i cestou, na Mendlovo náměstí v Brně jich mohlo dorazit asi 400 až 500. Akce se konala jako součást festivalu Meeting Brno, jehož tématem je letos jednota v rozmanitosti. V Brně proti pochodu protestovaly tři desítky lidí.

Pouť smíření narušila skupina protestujícíchVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Letošní pouť zahájilo shrnutí událostí z května roku 1945 a modlitba u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora.

Poté se poutníci vydali směrem po trase tehdejšího pochodu přes Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendlovo náměstí v Brně, kde se konal pietní akt, zapálení svíček u památníku vyhnaným obyvatelům Brna.

Už v roce 2006 se skupina studentů vydala na první pietní pochod ve stopách odsunutých.

„Od samého začátku je smyslem těchto akcí připomenout tehdejší události, vrátit je na mentální mapu Brňanů, protože byly zapomenuté nebo potlačené desítky let, a to se rozhodně podařilo," uvedl za pořadatele Jaroslav Ostrčilík, který byl u všech ročníků akce.

„Od roku 2015 průvod jde v opačném směru, z Pohořelic do Brna jako symbolika smíření a společné budoucnosti,“ doplnil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Proti Pochodu smíření protestovala asi třicítka lidí

Lidé se k pochodu mohli libovolně přidat cestou. Pořadatelé přichystali kyvadlovou dopravu autobusy, ty v pravidelných intervalech dojížděly do Ledce, Rajhradu či Modřic, aby zhruba navazovaly na pochod.

Pochod dorazil k Mendlovu náměstí podle předpokladu asi v 18:15. Musel projít kolem zhruba tří desítek protestujících, kteří na účastníky pochodu například volali, aby se vrátili zpátky do Říše.

„Je to hrubé zkreslování dějin. Bohužel to už asi ale nikoho nezajímá. Nakonec tady budeme snad oslavovat Hitlera,“ nechal se slyšet třeba protestující z Klubu českého pohraničí.

Odsun
Divoký odsun, který se v Brně odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19 500 Němců. Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10 tisíc. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí. Vyhnání brněnských Němců představuje podle historiků stále těžko uchopitelnou událost, a to zejména pro silnou vrstvu nánosů různých verzí historické paměti.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám