Hlavní obsah

Babiš: Po Klausovi jsme měli nejdelší vládu. To je úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek na své poslední tiskové konferenci ve funkci řekl, že považuje za úspěch, že jeho menšinová vláda vydržela celé funkční období, nejdéle po první vládě exprezidenta Václava Klause. Jaká jeho vláda byla, vyhodnotí podle jeho slov až historie.

Poslední TK Andreje Babiše 17.12.2021 Video: ČTK

 
Článek

„Dali jsme si míchaná vajíčka, připili jsme si a já jsem poděkoval ministrům,“ zhodnotil poslední jednání vlády ANO a ČSSD Babiš.

Současně připoměl, že vláda vydržela celé čtyři roky. „Naše vláda byla menšinová, vydrželi jsme ale celé období. To považuji za úspěch,“ uvedl na brífinku po závěrečném jednání vlády.

Doplnil, že po Klausově vládě to vydržel menšinový kabinet ANO a ČSSD nejdéle. „Jaká byla naše vláda, vyhodnotí historie,“ prohlásil premiér.

Babiš chce třetí dávku po pěti měsících pro všechny bez rozdílu věku

Domácí

„Česká republika prosperuje, máme nejnižší nezaměstnanost. Podařilo se nám udržet nízký dluh, snížili jsme daně, navyšovali jsme masivně důchody,“ doplnil ale jedním dechem.

Ve svém závěrečném proslovu poděkoval také lidem, kteří ho volili. „Dělali jsme maximum, abychom jejich očekávání naplnili,“ uvedl Babiš, který poděkoval všem ministrům.

Zároveň potvrdil, že bude koncem ledna znovu kandidovat na předsedu hnutí ANO.

„Musíme se poučit z parlamentních voleb. Pokud jde ale o náš plán nebo naopak o to, co se povedlo, tak to se chystám napsat knižně, to mi jde,“ podotkl Babiš.

Češi vědí, co stojí demokracie, ujistil Babiš na Bidenově virtuálním summitu

Svět

Zároveň ale odmítl potvrdit, jestli bude kandidovat na prezidenta. „Přemýšlím o tom, ale rozhodnu se až po rozhovoru s rodinou, na kterou jsem během vlády neměl tolik času,“ dodal.

Schillerová: Zemi předáváme s čistým štítem 

Po boku Babiše se tiskové konference účastnila také dosavadní vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Zemi předáváme s čistým štítem,“ uvedla.

Dále hovořil šéf resortů průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (ANO). Ten prohlásil, že svoji agendu bude předávat třem ministrům nastupující koalice.

Jedná se o resort dopravy, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo bez portfeje pro vědu a výzkum.

Vojtěch chce prodloužit pandemický zákon a rozšířit mimořádná opatření

Domácí

Zúčastnil se také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Právě jeho resort byl v posledním roce a půl kvůli pandemii koronaviru jedním z nejvytíženějších a nejviditelnějších.

„Přišla pandemie covidu, na kterou jsme nebyli připraveni. Udělali jsme ale obrovský kus z práce. Systém jsme vybudovali z nuly,“ prohlásil ministr.

Podle Vojtěcha by byla chyba, kdyby nová vláda zrušila vyhlášku o povinném očkování proti covidu.

Šlo o poslední vystoupení vlády v demisi. V 11 hodin totiž prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenuje novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS), čímž se kabinet složený z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a Starostů ujme oficiálně moci v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám