Hlavní obsah

Poslední čeští vojáci se vrátili z mise v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Posledních 12 vojáků, kteří působili v rámci alianční mise v Afghánistánu, se v neděli vrátilo do České republiky. Ve středu o tom informovala armáda s tím, že vojáky spolu s materiálem dopravil na pardubické letiště velkokapacitní An-124 Ruslan.

Foto: Iva Machová, Armáda ČR

Do České republiky přiletěli poslední čeští vojáci mise Resolute Support v Afghánistánu. V pozadí transportní An-124 Ruslan.

Článek

Misí prošlo od jejího začátku 11 500 českých vojáků, někteří z nich i opakovaně. Od roku 2002 v zemi sloužili vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar. Na misi zemřelo 14 českých vojáků.

„Odvezli jsme většinu materiálu, na místě zůstaly drobnosti jako vybavení budov, nábytek a další věci, které jsme předali místním partnerům, s nimiž jsme spolupracovali,“ uvedl velitel úkolového uskupení podplukovník Michal Thon.

Severoatlantická aliance v dubnu oznámila, že vojáci NATO se ze země stáhnou do 11. září.

Stažení z Afghánistánu není dobře načasované, míní Metnar

Domácí

Na území Afghánistánu zůstává nasazena pouze jednotka Vojenské policie, která zajišťuje ochranu zastupitelského úřadu a diplomatů.

Čeští politici jsou k odchodu vojáků z Afghánistánu skeptičtí. Kritizuje ho prezident Miloš Zeman a negativně se k němu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Vhodně načasován není ani podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám