Hlavní obsah

Poslankyně ANO navrhuje elektronickou evidenci plných mocí

Právo, Jan Martinek

Po elektronické evidenci tržeb by mohla z dílny ANO vzniknout rovněž elektronická evidence plných mocí. Podle poslankyně Moniky Červíčkové, která je předkladatelkou novely notářského řádu, by se tak mohlo zamezit falšování plných mocí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně ANO Monika Červíčková.

Článek

Předlohu, která by umožnila mimo jiné i založit jakoukoliv obchodní společnost po internetu, už posvětila vláda, podporuje ji ministerstvo spravedlnosti i Notářská komora ČR.

„Plná moc se dá snadno falšovat, podnikatel tak může doslova i přijít o firmu. Notáři dnes mají ztíženou pozici ověřovat pravost ručně podepsané plné moci,“ řekla Právu Červíčková.

„Novela notářského řádu by každému zájemci umožnila, aby svou plnou moc evidoval elektronicky, notář by si pak mohl snadno ověřit její pravost. V Evropě je taková evidence běžným nástrojem,“ uvedla.

Příště se na vás vyse*em. Schillerová ve Sněmovně ilustrovala koaliční pohodu

Domácí

Novela, pod kterou se podepsali poslanci napříč politickým spektrem, mezi nimi například Marek Benda (ODS), Jan Chvojka (ČSSD) nebo Dominik Feri (TOP 09), počítá i s výrazným zjednodušením založení firmy, které by mohlo jít z domova po internetu a celý proces by se mohl zkrátit na jednu hodinu. Červíčková se inspirovala rakouským modelem.

„Člověk by mohl založit firmu, aniž by musel k notáři. Stačí mít občanský průkaz s čipem a pomocí verifikace obličeje ověřit identitu. Je to velmi bezpečný systém, který se nedá zneužít. Navíc to pomůže hendikepovaným lidem, kteří si založí společnost, aniž by se museli někam dopravit,“ sdělila Právu poslankyně.

Větší pravomoc pro notáře v regionech

Změna zákona by zjednodušila i získání tzv. apostil neboli doložek k oficiálním listinám, které prokazují ověření podpisu za účelem použití v zahraničí. Ty lze dnes získat pouze na ministerstvu spravedlnosti, případně přes zprostředkovatele, což zájemce stojí peníze. Podle předlohy by nově tuto agendu obhospodařovaly regionální notářské komory.

„Pro mimopražské firmy, které mají ve svých orgánech cizince, by to znamenalo značné ulehčení,“ řekla Červíčková.

Až 85 procent potravin v obchodech má být českých, navrhují poslanci

Ekonomika

„Tento decentralizovaný model zajistí, že klienti budou mít k této službě blíž a současně bude notářská komora moci efektivněji zajišťovat dohled nad touto ověřovací agendou,“ uvedla ředitelka legislativního odboru ministerstva spravedlnosti Pavla Belloňová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám