Hlavní obsah

Poslanec VV si za státní peníze pronajímá kancelář od syna

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se Věci veřejné (VV) před volbami zaštiťovaly tím, že skoncují s dinosauřími praktikami ve Sněmovně, ne všichni poslanci véček tak úplně činí. Například bývalý senátor, exstarosta Bystřice nad Pernštejnem a nynější poslanec VV Josef Novotný si pronajímá svou regionální kancelář v budově, kterou vlastní společnost VZ servis. Ta z poloviny patří jeho synu Vítovi, zbytek je ve vlastnictví synova společníka.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Josef Novotný st.

Článek

„Kancelář jsem měl vždy co nejblíže bydliště a i jako starosta jsem se snažil být co nejvíce dostupný. A v blízkosti bydliště nejsou jiné kanceláře. Je to rozměrově veliká kancelář, takže v tom nevidím žádný problém. Nevadilo to v Senátu a nevadí to podle mě ani teď,“ řekl Právu.

Novotný odmítá, že by šlo o tzv. malou domů, tedy praktiku, kdy si zákonodárci zřizují kanceláře v sídle strany či u svých příbuzných nebo zaměstnávají rodinné příslušníky, což v parlamentu není neobvyklé.

Sněmovna proplácí pronájem zařízené kanceláře každému poslanci (a Senát svým členům) včetně služeb od 14 200 do 33 200 korun v závislosti na velikosti města. Poslanec či senátor však nemusí přidělenou sumu, kterou komora posílá přímo pronajímateli, využít v plné výši.

Jelikož má Bystřice nad Pernštejnem méně než deset tisíc obyvatel, má Novotný podle svých slov nárok na nejmenší možnou sazbu, tedy 14 200 korun. Právu řekl, že příspěvek čerpá v plné výši.

Na námitku, zda si nemyslí, že taková praktika může vadit straně, která kritizovala malé domů, Novotný odpověděl: „Nevidím v tom žádný problém. Mohl jsem někde v Bystřici možná sehnat jinou kancelář, to nepopírám. Ale toto je kancelář, která je v dosahu, a jsem díky ní přístupný lidem.“

Pro srovnání: v Bystřici nad Pernštejnem je podle nabídky na internetu ve stejné ulici, kde má Novotný kancelář, k pronájmu jednopatrový komerční objekt o ploše 300 metrů čtverečních za 19 tisíc Kč měsíčně bez služeb a obchod či kancelář nedaleko náměstí o velikosti 50 metrů čtverečních za 6000 korun měsíčně.

John: Je-li cena vysoká, může to být problém

Podle předsedy VV Radka Johna záleží na tom, zda je pronájem kanceláře v ceně obvyklé. „Vnímám, že poslanci mají málo času a hledat nové kanceláře je problém. Jestli jde o cenu obvyklou, tak v tom problém nevidím. Kdyby byla cena vyšší, než je v místě obvyklé, tak bych v tom problém viděl,“ řekl Právu John.

Stejnou adresu kanceláře jako své živnosti mají i další dva poslanci VV – jihomoravský Michal Babák a karlovarská Jana Suchá. Babák má kancelář ve stejné budově v Blansku jako jeho účetní firma MxB a Suchá v domě, kde má svou advokátní praxi.

Oba prý nečerpají plnou výši financí na pronájem kanceláře, kolik přesně to je, si však prý nepamatují. Jak Babák, tak Suchá Právo však ujistili, že své poslanecké kanceláře nemají ve svých firmách. „Mám advokátní kancelář, za kterou si platím, a vedle ní mám poslaneckou kancelář. Jsou od sebe oddělené,“ vysvětlila Suchá.

„Akorát jsme rozšířili prostory o dvě kanceláře a jednu zasedačku. Jde o novou smlouvu a nemá to nic společného s tím, že tam mám sídlo firmy. A navíc si hlídám, aby cena byla obvyklá,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám