Hlavní obsah

Poslanec Kraus odchází z politiky

– PRAHA

Sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus nebude kandidovat v parlamentních volbách a opustí i Poslaneckou sněmovnu. Jeho rozhodnutí v pondělí večer oznámil premiér Jiří Paroubek, který přečetl krátké Krausovo prohlášení.

Článek

"Po zralé úvaze jsem se rozhodl po štvavé kampani, která se proti mně vede, odstoupit nejen ze všech poslaneckých funkcí, ale opustit i Poslaneckou sněmovnu Parlamentu a vzdát se i místa na kandidátce ČSSD v Libereckém kraji. Je to moje osobní rozhodnutí, které činím přes jasnou podporu z řady lidí, a to nejen z řad členů ČSSD," uvedl Kraus v prohlášení.

Kraus nechce poškodit stranu před volbami. Zopakoval v prohlášení, že má čisté svědomí, ale nemá prostor k diskusi. "Přesvědčil jsem se, že každý můj výrok byl a bude překroucen a zneužit médii," uvedl poslanec a dodal: "Děsí mě, že kdokoli z odsouzených či obviněných může nařknout kohokoli z čehokoli a média mu budou věřit." Kraus zopakoval, že míní očistit své jméno, nikoli však prostřednictvím médií a doufá, že to všichni budou ctít.

Rezignace překvapila libereckou ČSSD právě v době, kdy se sešel krajský výkonný výbor, aby posoudil pozici Krause ve volebním regionu. Většina přítomných vyslovila Krausovi důvěru, řekl jeho člen výboru Karel Dolejší. Nového lídra zvolí zřejmě počátkem března. "Neměli jsme informace, které by zmenšovaly naší důvěru v něj," řekl Dolejší. Podle něj byl Kraus v regionu silnou osobností, za kterou bude obtížné najít náhradu.

Němec se na kandidátku nevrátí

Už odpoledne se potvrdilo, že se na kandidátce ČSSD neobjeví ani poslanec Oldřich Němec. Paradoxně kvůli Krausovi. Němec se nehodlá omlouvat za kritiku svého stranického kolegy Michala Krause, a na volební kandidátku ČSSD se tudíž nevrátí. "Na kandidátku bych se chtěl vrátit, ale ne za každou cenu. Poslanci Krausovi se nemám za co omlouvat," uvedl Němec.

"Premiér vidí (Němcův) návrat na kandidátku jako vyloučený," tlumočila Právu premiérovo stanovisko po Paroubkově schůzce s Němcem mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Paroubek podle ní nevidí důvod, proč by předsednictvo strany mělo měnit svůj názor, když se Oldřich Němec "nevhodným způsobem vyjadřoval ke svému stranickému kolegovi v době předvolební kampaně."

Paroubek Němce seznámil s důvody vyřazení

Předsednictvo ČSSD v sobotu vyškrtlo Němce z kandidátky za kritiku Krause kvůli aféře s ghanským kakaem.

Paroubek Němce seznámil s důvody, proč byl vyřazen a poslanec to prý akceptoval. "Kromě toho toto vyškrtnutí vycházelo z vůle zhruba 80 procent členů předsednictva strany v tajné volbě," přiblížila Orgoníková.

Premiér Jiří Paroubek ale Němcovi slíbil, že se zasadí o to, aby nebyl vyloučen ze strany, jak to již dříve a kvůli jiné věci navrhla stranická organizace na Liberecku. Němec to novinářům řekl po zhruba půlhodinové schůzce s Paroubkem na úřadu vlády.

Reklama

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

ODS: Kraus je trapný a měl by odstoupit

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala předsedu poslanců ČSSD Michala Krause, že by měl kvůli své cestě do Ghany a údajným investičním aktivitám...

Výběr článků

Načítám