Hlavní obsah

Poslanec Kott už nepije, povýšil na funkcionáře Sněmovny

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě před rokem a půl by od poslance ODS Petra Kotta ani pes kůrku nevzal. Opil se a nechal svou stranu ve štychu při důležitém hlasování. Uplynuly měsíce a z dříve zavrhovaného politika holdujícího alkoholu se koncem loňského roku stal dobře placený sněmovní funkcionář - místopředseda volebního výboru.

Foto: Bc. Lucie Drahošová

Vrchní sestra Nina Hrtanová je autorkou netradičního nápadu proměnit nemocniční chodby v uměleckou galerii.

Článek

Kott si tak díky zvolení sněmovním funkcionářem finančně polepšil. Plat místopředsedy výboru dosahuje od letošního ledna 65 600 Kč hrubého, což je o jedenáct tisíc korun více, než činí plat řadového poslance. K povýšení v jeho politické kariéře mu pomohlo jediné: přestup do poslaneckého klubu Unie svobody, kterému tím zachránil existenci.

Do funkce Kotta navrhli členové ODS a KDU-ČSL. Byl jednomyslně schválen všemi členy výboru bez ohledu na stranickou příslušnost. Přitom právě ODS po skandálu s opilstvím považovala Kotta za skvrnu na své pověsti, a proto ho vyloučila z klubu. Opakovaně ho také vyzývala k opuštění Sněmovny.

"Pan poslanec Kott o funkci projevil zájem," řekl Právu Jan Vidím (ODS), který spolu s Jaromírem Talířem (KDU-ČSL) svého kolegu nominovali. Na otázku, zda to není zvláštní po všem, co se kolem Kotta v minulosti odehrálo, Vidím pouze poznamenal, že "kdyby nebyl zvolen, asi by poslanci seděli na výboru ještě dodnes, neboť nikdo jiný o tuto funkci nestál".

Kott své zvolení sněmovním funkcionářem zdůvodnil politickými dohodami. Podle nich si jednotlivé strany rozdělují funkce v komoře podle poměrného zastoupení. A protože loni se funkce místopředsedy volebního výboru vzdal Kottův stranický kolega Vlastimil Ostrý, zůstalo křeslo patřící unionistům volné. Kott je pak jediným unionistou ve volebním výboru, a proto bylo podle něj logické, že křeslo získal.

Fakt, že po svých skandálech nakonec povýšil, a to i díky svým bývalým stranickým kolegům, nechtěl komentovat. Přiznal, že stále dochází v rámci protialkoholní léčby na sezení. "V odborném slangu to považuji za jakousi remisi, tedy že choroba je vyléčená, ale u tohoto je to vždy složitější, což nemá cenu si nalhávat," řekl Právu poslanec, který je původním povoláním lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Kott možná pomůže vládě

Vládní koalici možná pomůže hlas bývalého poslance ODS Petra Kotta. Ten totiž nejspíš podpoří zákon o dani zpřidané hodnoty, který kabinetu minulý týden odmítl...

Kott připustil podporu vládě

Nezařazený poslanec Petr Kott možná podrží koalici při hlasování o důvěře vládě, které chce prosadit ODS. Kott v úterý naznačil, že se k opozičním poslancům...

Výběr článků

Načítám