Hlavní obsah

Kott možná pomůže vládě

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Vládní koalici možná pomůže hlas bývalého poslance ODS Petra Kotta. Ten totiž nejspíš podpoří zákon o dani zpřidané hodnoty, který kabinetu minulý týden odmítl podepsat prezident Václav Klaus. Tento zákon je přitom klíčový pro vládní reformu veřejných financí.

Foto: nakladatelství Jota
Článek

"Stoprocentně rozhodnut nejsem, ale vzhledem k tomu, jaké by neschválení tohoto zákona přineslo komplikace, a k tomu, že považuji vrácení tohoto zákona spíše za určitý politický akt, tak tento zákon spíš podpořím," řekl včera Právu Kott, kterého loni ODS vyloučila ze strany i z poslaneckého klubu kvůli opilosti v době hlasování Sněmovny.

Zákon o DPH není podle Kotta úplně ideální, ale to asi není žádný daňový zákon, soudí poslanec. Např. místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) v sobotu v TV Nova tvrdil, že Kotta nyní čeká přesvědčovací masáž ze strany vlády. "Myslíte brutální tlaky, jak řekl kolega Langer? Nepociťuji. Abych řekl pravdu, tak mě ještě nikdo neoslovil. Může se to stát, ale já skutečně budu hlasovat spíš proti tomu vetu," uvedl Kott.

Langer včera na dotaz Práva reagoval: "Mě by to osobně mrzelo, ale nepřekvapilo. Já si myslím, že ty námluvy vládní koalice s panem Kottem jsou velmi intenzívní. Pokud to udělá, tak to pro mě bude důvod domnívat se, že byl zkorumpován vládní koalicí." Korupce má podle Langra mnoho rozměrů. "Je to věc jeho svědomí," dodal.

Proti Langrovu výroku se ostře ohradil šéf poslanců ČSSD Petr Ibl: "Žádné námluvy neexistují a vyjádření pana Langra jsou známá. Nic nového z něj nemohlo vypadnout. Toto odmítám, ale jsou to jeho slova a ty nehodlám nikterak komentovat," řekl Právu.

Koalice bude zřejmě kompletní

Vláda při hlasování o DPH, které se má uskutečnit do 20. dubna, bude potřebovat všech 101 svých poslanců. Pokud by tedy některý z nich chyběl, může jej Kott nahradit. Zatím se však zdá, že koalice bude v plném počtu. Podle soc. demokratů by neměl chybět ani nemocný poslanec Miloslav Vlček (ČSSD).

Vláda se zřejmě bude moci spolehnout i na dva odpadlíky z Unie svobody. Tomáš Vrbík už v pátek Právu řekl, že sice ze zákona o DPH není nadšený, ale už se s ním smířil. Obdobně v sobotu reagoval i Marian Bielesz. Oba už DPH podpořili při prvním hlasování.

Např. ministr kultury Pavel Dostál ještě před prezidentským vetem kvůli Sněmovně zrušil účast na cestě do Číny, kde měl doprovodit právě Klause.

Zákon o DPH je jednou z klíčových součástí reformy veřejných financí a jeho nepřijetí by mohlo vést i k pádu Špidlova kabinetu. Podle předlohy se má základní sazba daně z přidané hodnoty od 1. května snížit z 22 na 19 procent. Přesunout by se do ní ze snížené pětiprocentní sazby měla řada zboží a služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám