Hlavní obsah

Poslanci zvažují návrh Zemanovi vyznamenat skupinu Mašínových

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva ke státnímu svátku 28. října by mohla Sněmovna navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Předběžný seznam sněmovních kandidátů na vyznamenání projednal příslušný podvýbor. Aktuálně čítá 34 jmen, schvalovat ho bude plénum komory. Vlastní návrh na státní řády a medaile bude mít i Senát.

Odbojová skupina bratří Mašínů by mohla být ve hře znovu po několika letech, v minulosti její členy navrhoval na ocenění Senát. Vyznamenat je odmítl prezident Václav Klaus.

Prezident předal státní vyznamenání, Řád Bílého lva dostali Gott, Kellner i Prymula

Domácí

Naopak v roce 2008 na české ambasádě ve Washingtonu předal premiér Mirek Topolánek (ODS) premiérskou medaili Josefu Mašínovi, jednomu z trojice mužů, kteří se v roce 1953 prostříleli z Československa na Západ. V roce 2011 udělil ministr obrany ČR Alexandr Vondra (ODS) na pohřbu Ctirada Mašína oběma bratrům resortní vyznamenání Zlaté lípy.

Na seznamu také Zelenskyj

Loni figurovali členové skupiny na předběžném seznamu podvýboru na medaili Za hrdinství, organizační výbor dolní komory je vyřadil. Individuální snahu poslance ODS Pavla Žáčka, aby se mezi kandidáty vrátili, pak plénum neschválilo.

Skupina Mašínových při útěku zabila několik příslušníků bezpečnostních sborů v ČSR a východním Německu. Ctirad Mašín během jedné z akcí podřezal spoutaného příslušníka SNB. Josef Mašín zastřelil civilistu-pokladníka, který při přepadení vozu bránil se zbraní v ruce podnikové peníze. Otcem Mašínových byl válečný hrdina Josef Mašín, popravený v roce 1942 nacisty.

Zelenskyj: Chceme obnovit územní celistvost Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Sněmovna má v předběžném seznamu pro letošní vyznamenání mj. ředitele BIS Michala Koudelku, kterého prezident už sedmkrát odmítl jmenovat na návrh vlády do hodnosti generála. V seznamu figuruje i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že tomuto návrhu vyhoví. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vyzdvihl Zelenského statečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám