Hlavní obsah

Poslanci vyrazili do San Marina za zkušenostmi za 300 tisíc

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie a Vatikán lákají nejen české turisty, ale také české politiky. Ti si zde málem podávají ruce. Letos tam zavítal nejen šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09), o víkendu se z třídenní cesty vrátil premiér Petr Nečas (ODS) a na konci roku se tam chystá prezident Václav Klaus. A aby toho nebylo málo, v pondělí do Itálie a Vatikánu vyrazila pětičlenná skupina členů sněmovního rozpočtového výboru.

Foto: Profimedia.cz

San Marino

Článek

A když už poslanci na šest dnů vycestovali, podívají se ještě do San Marina.

Podmínky pro zahraniční cesty poslanců jsou kvůli hubené státní pokladně rok od roku přísnější, ale zkušenosti jsou přece k nezaplacení. Obzvlášť takové, které se týkají "účinnosti opatření proti krizím, hodnocení fiskálních dopadů ekonomického cyklu na státní rozpočet nebo problematiky daňových rájů". Předávat jim je budou v San Marinu např. ministr financí a rozpočtu, filatelie a numismatiky a ministr průmyslu, řemesel a obchodu.

Aspoň tak počátkem roku zdůvodnili členové rozpočtového výboru svůj záměr navštívit Itálii, Vatikán a San Marino. Od sněmovního organizačního výboru dostali zelenou. Suma sumárum za tři sta tisíc.

Sněmovna poslancům-cestovatelům uhradí nejen diety, které jsou v jejich případě 2,5krát vyšší než u ostatních zaměstnanců, ale také dopravu, ubytování a pojištění.

Na cestu vyrazili – alespoň podle seznamu – Pavel Suchánek (ODS), Radim Vysloužil (platforma Karolíny Peake), Adam Rykala (ČSSD), František Laudát (TOP 09) a Petr Braný (KSČM).

Celkem mohou letos poslanci procestovat zhruba 30 miliónů korun. Rozpočtový výbor si vybral ještě Dánsko a Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám