Hlavní obsah

Poslanci jsou s BIS spokojeni, chtěla sice čelní fotku všech aut, ale špiclování to prý není

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Důvěřujeme Bezpečnostní informační službě (BIS). Takovéto usnesení přijali ve čtvrtek poslanci z bezpečnostního výboru Sněmovny, kteří si pozvali ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) a šéfa BIS Michala Koudelku. Zákonodárci chtěli slyšet, jak to bylo se zakázkou na informační systém k elektronickým dálničním známkám a s údajným podplácením bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny řešil kauzu spolupráce policisty Jana Šmída s Piráty

Článek

„BIS postupovala v souladu se zákonem o zpravodajských službách, mediální spekulace nejsou pravdivé. Evidence neměla obsahovat systém rozpoznávání obličejů. BIS požadovala pouze výřez registrační značky a čelní pohled na vozidlo, aby bylo vidět číslo vozu,” usnesli se poslanci, kteří chtěli rozptýlit spekulace ohledně plošného špiclování řidičů.

Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) poslance informoval, jak zakázka probíhala. Poslanci následně jednohlasně přijali výše uvedené usnesení, kterým podpořili BIS.

Nedávno se totiž v médiích objevily informace o tom, že dálniční systém měl kromě fotografování espézetek zaznamenávat i fotografie z kabiny vozu. Zpravodajské služby by tak měly detailní informace o tom, kdo kdy kam jede a co v automobilu dělá. BIS nařčení, že by chtěla někoho špiclovat, odmítá.

Jelikož Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) soutěžil zakázku v utajovaném režimu, podaly nabídku pouze dvě společnosti. To byl podle něj primární důvod, proč to bylo tak drahé. Zda za tím mohl být další záměr, to je otázka dalšího šetření, dodal ministr. Zakázka měla stát 400 milionů korun.

A je to venku. Tajná služba přiznala, že by dostávala fotky aut

Domácí

Poslanci chtějí řešit také údajnou nabídku úplatku 1,5 milionu, kterou měl v prosinci dostat bývalý ministr Kremlík kvůli zakázce na auditora mýtného systému. V pondělí o tom informoval server SeznamZprávy.cz.

Kremlík podle serveru uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS), a ne na policii. Trestní oznámení podal až tento týden. Kremlík na čtvrteční jednání bezpečnostního výboru nedorazil.

Havlíček po jednání na dotaz, zda šéf BIS Michal Koudelka řekl premiérovi o údajné nabídce úplatku, o níž jej Kremlík informoval, uvedl: „Ředitel BIS to nikomu dalšímu nesdělil.”

Reklama

Výběr článků

Načítám