Hlavní obsah

Poslanci si odhlasovali čtyři výbory navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý odhlasovali zvýšení počtu sněmovních výborů ze 14 na 18. Zároveň se ale sníží počet podvýborů. Výbory mají mít sudý počet členů, nejčastěji 18. O personálním obsazení výborů budou poslanci hlasovat až na příští schůzi, která se uskuteční zřejmě 29 srpna.

Článek

Podle předsedy poslanců ČSSD Michala Haška je konečný počet výborů a podvýborů výsledkem politických dohod mezi jednotlivými poslaneckými kluby. Navýšení počtu výborů bude podle Haška kompenzováno snížením počtu podvýborů a funkcionářů, kteří v nich pracují. Jeden sněmovní výbor bude napříště moci mít maximálně tři podvýbory. Podvýbory pak mají mít jednoho předsedu a jednoho místopředsedu.

Poslanci v úterý také po sedmi týdnech ukončili ustavující schůzi. Nyní tak může stávající premiér Jiří Paroubek podat demisi a prezident jmenovat nového šéfa kabinetu. Paroubek se rozhodl, že demisi podá ve středu po svém posledním zasedání.

Některé výbory se rozpůlily

Mezi čtyřmi výbory, které přibyly oproti minulému období, bude skutečně novým bude pouze výbor kontrolní. Ostatní vznikly rozdělením kompetencí bývalých výborů. 

Z výboru pro obranu a bezpečnost se staly dva oddělené výbory - jeden pro obranu a druhý pro bezpečnost. Stejně se rozpůlil výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Agenda životního prostředí dosud patřila pod výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Nyní bude existovat samostatný výbor pro životní prostředí.

Sněmovní výbory
minulé volební obdobínynější volební období
hospodářskýhospodářský
mandátový a imunitnímandátový a imunitní
organizačníorganizační
petičnípetiční
rozpočtovýrozpočtový
ústavně právníústavně právní
volebnívolební
pro evropské záležitostipro evropské záležitosti
pro evropskou integracipro evropskou integraci
pro vědu a vzdělánípro vědu a vzdělání
zahraničnízahraniční
zemědělskýzemědělský
pro obranu a bezpečnostpro obranu
.pro bezpečnost
pro sociální politiku a zdravotnictvípro sociální politiku
.pro zdravotnictví
pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředípro veřejnou správu a regionální rozvoj
.pro životní prostředí
kontrolní

Poslanci stanovili počet členů ve výborech

Ještě před zvolením předsedy Sněmovny se poslanci shodli na vzniku jednoho výboru, kterým je mandátový a imunitní výbor s 12 členy. S 22 členy budou nejpočetnějšími výbory rozpočtový a hospodářský, které jsou považovány za klíčové.

S počtem 18 poslanců budou fungovat výbory petiční, organizační, kontrolní, ústavně-právní, výbor pro evropské záležitosti, výbor pro obranu, výbor pro bezpečnost, výbor pro sociální politiku, výbor pro zdravotnictví, výbor pro vědu vzdělání, kulturu mládež a tělovýchovu, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, výbor pro životní prostředí, zemědělský výbor a zahraniční výbor. Sněmovna zřídila také volební výbor, zatím však zůstane neobsazený.

Jednací řád nařizuje pouze některé výbory

Sněmovna je podle jednacího řádu povinná zřídit jen některé výbory. Jsou mezi nimi mandátový a imunitní výbor, petiční výbor, rozpočtový výbor, kontrolní výbor, organizační výbor, volební výbor a výbor pro evropské záležitosti.

Vznik dalších výborů už závisí pouze na zvážení poslanců. Poslanec může být členem nejvýše dvou výborů. Výjimkou je členství ve výboru mandátovém a imunitním, petičním a organizačním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám