Hlavní obsah

Poslanci se odmítli sejít kvůli zmrazení svých platů

Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejná prohlášení politiků o tom, že si ještě do konce letošního roku zmrazí platy na úrovni roku 2004, vzala definitivně zasvé. Většina poslanců totiž odmítá kvůli svým příjmům mimořádně schůzovat mezi vánočními svátky.

Foto: Benedikt Renč

Kapela Mirai

Článek

Výsledkem toho tedy je fakt, že se od 1. ledna zvýší platy poslanců a senátorů ze současných 46 500 Kč hrubého měsíčně na 54 500 Kč, ministrům platy poskočí z 88 400 korun na 103 900 hrubého měsíčně. O tisíce korun měsíčně si také polepší soudci a státní zástupci, stejně jako ostatní ústavní činitelé, mezi nimi i prezident, europoslanci, členové NKÚ, šéf BIS a další.

Ačkoli vláda zaslala svůj návrh zákona o opětovném zmrazení platů ústavních činitelů do Sněmovny již před týdnem s žádostí, aby byl urychleně projednán, poslanci o něm budou hlasovat nejdříve v lednu nebo v únoru. Na dotaz Práva to potvrdili zástupci poslaneckých klubů.

I tak ale jeho osud zůstává nejistý, neboť značnou část poslanců rozlítila skutečnost, že vláda posunula termín zmrazení ještě o rok déle, a to do konce roku 2007.

Neochotu ke svolání mimořádné schůze vysvětlují poslanci tím, že se původně čekalo na zákon o rozpočtovém určení daní ze Senátu a právě k němu by se přidal i návrh zákona o znovuzmrazení platů. "Vzhledem k tomu, že Senát zákon nevrátil, schůze nebude," řekl šéf klubu soc. dem. Petr Ibl.

Dodal, že nemá smysl ji svolávat jen kvůli platům, když ODS by stejně zablokovala tzv. zrychlené jednání, kdy může být zákon schválen hned v prvním čtení. V tom případě by se schvalování stejně protáhlo na několik týdnů a ke zvýšení platů by proto od začátku příštího roku došlo.

Horký brambor

"Oznámili jsme, že není důvod, abychom přijímali zákon ve zrychleném čtení," potvrdila místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Horký brambor v podobě platů ústavních činitelů hodila na stranu vládní koalice. "Slyšela jsem, že její poslanci nechtějí přijet mezi svátky," prohlásila.

Na otázku Práva, zda občanští demokraté podpoří opětovné zmrazení platů, Němcová odpověděla: "Na to neumím odpovědět, nemluvili jsme o tom na klubu."

Šéf lidovců Miroslav Kalousek jen poznamenal, že platy se prostě zmrazí až v lednu.

Byli to přitom právě senátoři ODS za pomoci lidovců, kteří v listopadu v horní parlamentní komoře prosadili rozmrazení příjmů ústavních činitelů, které platilo od začátku roku 2003 a mělo skončit na konci roku 2006.

Poslanci pak slibovali, že platy urychleně zmrazí ještě do konce roku, aby k jejich zvýšení od ledna vůbec nedošlo. Pak začali od tohoto záměru couvat s argumentem, že v Senátu ke stejnému kroku není ochota.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus podepsal politikům zvýšení platů

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, kterým se od prvního ledna zvyšují platy soudců, státních zástupců a ústavních činitelů. Zareagoval bleskově,...

Výběr článků

Načítám