Hlavní obsah

Poslanci místo hasičům a policistům přidali sami sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zvýšení platů příslušníků bezpečnostních složek bude nejméně o jeden rok odloženo. Naopak od příštího roku dostanou přidáno soudci, státní zástupci a ústavní činitelé. Rozhodla o tom v pátek Sněmovna, když Senátem vrácený zákon podpořili kromě opozice také unionisté a lidovci.

Foto: Josef Zimovčák
Článek

Návrh připravili v Senátu občanští demokraté a lidovci, kteří chtěli za každou cenu o rok odložit účinnost zákona o služebním poměru. Zvýšení platů policistů, hasičů a dozorců mělo přijít státní pokladnu na 8 miliard korun jen příští rok, což lidovci považovali za rozpočtovou past.

Senátoři ale v tichosti do stejného zákona prosadili odmrazení platů ústavních činitelů. Ty byly zmrazeny před dvěma roky a neměly se zvyšovat až do konce roku 2006.

Poslanci v pátek návrh Senátu schválili, ale plánují, že si další růst platů co nejrychleji znovu zmrazí, a to na úroveň platů letošních. Předlohu prosadilo 109 ze 188 přítomných poslanců. Přijetí prosadily ODS, KDU-ČSL a US-DEU. Pro bylo také téměř 30 sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Související články

Politici si chtějí přidat, policistům ne

Poslanci, senátoři, členové vlády, ale i prezident, soudci a státní zástupci si od začátku příštího roku nejspíše finančně polepší. Většina poslanců chce totiž...

Výběr článků

Načítám