Hlavní obsah

Poslanci schválili zavedení bodového systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Přestupky českých řidičů budou od července příštího roku trestány kromě pokut také trestnými body. Sněmovna ve středu přijala novelu silničního zákona, která předpokládá zavedení tzv. bodového systému. Za 12 trestných bodů bude hříšníkovi odebrán řidičský průkaz. Návrh musí ještě posvětit Senát a podepsat prezident republiky.

Článek

Řidič má podle poslanců za každý dopravní přestupek dostávat určitý počet trestných bodů. Při dosažení 12 bodů by přišel o řidičský průkaz. Například za jízdu v protisměru, couvání a otáčení se na dálnici, výrazné překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci či mimo ni a některé další delikty bude méně trestných bodů, než původně navrhoval ministr dopravy Milan Šimonovský.

Profesionálním řidičům hrozí dvojnásobné sankce jen v případě jízdy pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Pokud řidič po dobu jednoho roku neučiní žádný přestupek, tak se mu odečtou z registru dva body, pokud to vydrží dva roky, tak se mu odečtou čtyři body. Když bude bezúhonný tři roky, odečtou se mu všechny body zaznamenané v registru. To je podle Šimonovského jasná odpověď na obavy, že kvůli systému za chvíli nebude v zemi skoro žádný držitel řidičského průkazu.

Podobný sytém byl zaveden v Československu v roce 1951 a platil do 30. června 1953.

Statistiky uvádějí, že každý rok zemře v ČR při dopravních nehodách okolo 1300 lidí. Loni při 195 850 nehodách zemřelo 1319 lidí. Vláda si dala za cíl počet úmrtí na silnicích snížit do roku 2010 na polovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám