Hlavní obsah

Sněmovna stále odkládá bodový systém trestání řidičů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna se bude novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích, jíž chce vláda v Česku zavést bodový systém postihu řidičů, zabývat ve druhém čtení až v dubnu. Přitom první čtení proběhlo loni 14. prosince.

Foto: archiv Agentury Velryba

Soutěž netradičních plavidel na Holešovské Regatě

Článek

"Důvodem odkladu je 260 dalších pozměňovacích návrhů, které poslanci k vládní předloze předložili. Dohodl jsem se proto s hospodářským výborem Sněmovny, že nám bude poskytnut čas, abychom se ke všem pozměňovacím návrhům mohli zodpovědně vyjádřit," řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.

Vláda chce, aby po dosažení dvanácti trestných bodů přišel motorista automaticky na rok o řidičský průkaz. Na základě připomínek poslanců ale už Šimonovský přehodnotil počet bodů za některé přestupky, například telefonování za jízdy. Souhlasil i s tím, aby řidiči byli více motivováni k dodržování pravidel. Za rok bez jediného odhaleného přestupku by se tak řidiči z konta odepsaly dva body, ve druhém roce čtyři body a ve třetím roce všechny zbývající.

"Někteří poslanci přesto požadují bodový systém ještě více změkčit, nebo ho vůbec nezavádět.  Sysém v Evropě používá devět států. Od letošního 1. července k nim přibude i Španělsko a o bodech se uvažuje také v Rakousku," informoval Šimonovský.

Méně smrtelných nehod

Ze zkušeností zemí, které bodový systém mají, jednoznačně vyplývá, že jde o spolehlivou cestu ke snížení smrtelných nehod.

Například Francie mívala ročně přes 17 tisíc obětí na silnicích, a nyní už jen kolem šesti tisíc.

Vláda chce také zpřísnit pokuty. Ty mají za nejtěžší přestupky dosáhnout ve správním řízení až 50 tisíc korun a pro profesionální řidiče až 100 tisíc korun. Jinak se maximální sazby mají zvednout proti těm dnešním o deset až patnáct tisíc korun, a za menší přestupky ze stovek na tisíce korun.

Povinné svícení i zimní pneumatiky

Policii má novela vrátit právo odnímat na místě řidičský průkaz. Odpadla by naopak povinnost nahlašovat nehodu ihned policii, pokud při ní nedojde k usmrcení, těžké újmě na zdraví či poškození veřejného majetku. Podle dnešních předpisů je to povinné vždy, když škoda přesáhne dvacet tisíc korun.

Na dotaz Práva, jaké další zásadnější připomínky poslanci k vládní předloze vyslovili, odpověděl Šimonovský: "Jejich požadavky si často protiřečí. Zatímco někteří žádají rozšířit pravomoci obecní policie, jiní by chtěli těmto policistům odejmout i možnost měřit rychlost, což jim chce umožnit vládní předloha. Objevily se rovněž návrhy na celoroční povinné svícení a povinné zimní pneumatiky."

Ministr doufá, že novela ve Sněmovně nakonec projde. O podpoře vládnímu návrhu jednal už se všemi poslaneckými kluby. "Novela by teď mohla být průchodná, i když pozměňovací návrhy některých skalních odpůrců vládou navrhovaných změn mne znepokojily," prohlásil Šimonovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám